Rusija poslala borbene avione na Krim

Aktuelno
Rusija poslala borbene avione na Krim
.

Rusko Ministarstvo odbrane rasporedilo je najmanje 10 borbenih aviona tipa Suhoj SU-27 i SU-30 na Krimu, nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da Ukrajina navodno priprema "provokaciju" u blizini tog poluotoka krajem godine.

Rečeno je kako su avioni raspoređeni u vojnu bazu Belbek na Krimu, gdje će biti trajno stacionirani.

S druge strane, ukrajinske sigurnosne snage već su dovukle lansirne raketne sustave "Grad", tvrde oružane snage samoproglašene Luganske Narodne Republike.

Osim toga, na željezničku postaju Rubežno stigao je ešalon s pješačkim borbenim vozilima, automobilima i oklopnim vozilima, prenio je Sputnjik.

Rusija je anektirala Krim 2014. godine, a tenzije s Ukrajinom su pojačane nakon što je Rusija zaplijenila tri ukrajinska broda s posadom.

No, Lavrov je u međuvremenu poručio i da Rusija neće ratovati s Ukrajinom.

"Nećemo ratovati s Ukrajinom, obećavam vam", rekao je Lavrov, a prenijeli ruski mediji.

"Ne borimo se protiv ukrajinskog režima. To su ukrajinski građani koji žive u Donbasu, koji se bore protiv ukrajinskog režima, a koji ima sve karakteristike nacista i neonacista", dodao je.

Upitan zašto službena Moskva nije prekinula odnose s Kijevom, Lavrov je ogovorio da imaju odnose s Ukrajinom kao državom, što im je, kako kaže, "mnogo bitnije od tamošnjeg režima".

Po njegovim riječima, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko planira oružanu provokaciju na granici s Krimom u posljednjih 10 dana prosinca, te poručio da će odgovoriti Ukrajini ukoliko dođe do provokacije.

"Zažalit će to. Ovo je naša država, naša granica. Nećemo mu (Porošenku) dozvoliti da nekako brani svoje interese na sebi dogledan način i prekrši ta prava", rekao je Lavrov.

Nije precizirao o kakvom "odgovoru" se radi, iako je prethodno rekao da Rusija neće ratovati s Ukrajinom.

"Prema podacima do kojih su došle ruske vlasti, Porošenko planira provokaciju u koordinaciji sa svojim zapadnim sponzorima. Savjetuju ga da održava borbe niskog intenziteta, kako bi oni imali mogućnost da nastave s propagandom da Rusi provode ofenzivu protiv Ukrajine i da je to razlog da se uvedu nove sankcije Rusiji", rekao je Lavrov.

U međuvremenu je Porošenko potvrdio da ne planira produžiti ratno stanje, osim ako ne bude velikih napada iz Rusije, prenosi Reuters.

U 10 regija Ukrajine krajem prošlog mjeseca proglašeno je ratno stanje zbog incidenta u Kerčkom moreuzu, kada je Rusija zarobila tri ukrajinska broda koji su prolazili tim vodenim putem.

 

(Novi.ba/Agencije) 

 

Ne propustite