Zašto ženama po licu rastu dlake?

Praktična žena
Zašto ženama po licu rastu dlake?
.

Hirzutizam ( dlakavost ) je medicinsko stanje koje može nastati od viška muških hormona pod nazivom androgeni, prije svega testosterona.

Visok nivo androgena može izazvati hirzutizam, dok se ostali znaci mogu razviti vremenom i zovu se virilizacija.

dlake4

Znaci virilazicije:

- produbljivanje glasa
- proćelavost
- bubuljice
- smanjena veličina grudi
- povećana mišićna masa

dlake1

Do hirzutizma može doći ako mješavina muških i ženskih hormona postane neuravnotežena gdje je veći uticaj muških hormona, a sve to se pojavljuje u pubertetu, kada jajnici djevojčica počnu da proizvode mješavinu muških i ženskih hormona.

Hirzutizam može biti uzrokovan:

Policističnim jajnicina – uzrok hirzutizma prouzrokovan neravnotežom polnih hormona koji mogu dovesti do neredovnih menstruacija, neplodnosti i ponekad vižestrukih cisti na jajnicima.

Kušingovim sindromom – endokrini poremećaj koji nastaje usled povišenog nivoa hormona kortizola u krvi. Uzrok povišenog nivoa može biti primjena određenih lijekova ili rad nadbubrežne žlijezde.

Kongenitalnom adrenalnom hiperplazijom – podrazumijeva abnormalnu proizvodnju steroidnih hormona, uključujući kortizol i androgen nadbubrežne žlijezde.

dlake2

Tumorom i njegovim propratnim efektima

Lijekovima – neki lijekovi mogu da izazovu hirzutizam (lijek danazal i lijek protiv depresije flukosetin)

Faktori koji utiču na razvoj hirzutizma

1) porodična historija – urođena nadbubrežna hiperplazija i sindrom policističkih jajnika

2) porijeklo – žene sa Mediterana, Bliskog istoka i Južne Azije imaju veću šansu da dobiju hirzutizam

3) gojaznost povećava androgenu proizvodnju, što utiče na pogoršanje hirzutizma

dlake

Hirzutizam može biti emotivno uznemirujući: dovodi do nesigurnosti, pa čak i do depresije. Takođe, može da izazove i fizičke komplikacije (hormonsku neravnotežu). Zato žene ili djevojke sa ovim problemima treba da se jave ljekaru, da bi se utvrdili uzroci i problem riješio.

Ukoliko žena ima hirzutizam i neredovnu menstruaciju, može da se desi da ima sindrom policističnih jajnika koji mogu da blokiraju plodnost. Zbog toga bi žene koje uzimaju određene lijekove za liječenje hirzutizma trebalo u tom periodu da izbjegavaju trudnoću zbog rizika od urođenih mana.

dlake3

OTKRILA JE RAK NA PLUĆIMA, SADA UPOZORAVA SVE: Ovo na rukama, nikad nemojte zanemariti!

Ne propustite