"Žuti prsluci" i danas izlaze na ulice Pariza

Aktuelno
"Žuti prsluci" i danas izlaze na ulice Pariza
.

Prošlo je mjesec nakon početka njihova pokreta, "žuti prsluci" pripremaju se petu subotu zaredom izaći na ulice, unatoč ustupcima koje im je obećao francuski predsjednik koji je u petak pozvao da smirivanje stanja.

Na Facebooku, ključnom mjestu mobilizacije tog pokreta, nastavili su se posljednjih dana redati pozivi za prosvjede u Parizu i drugim francuskim gradovima.

U Parizu vlasti najavile 8.000 policajaca na ulicama, izvijestila je Hina. 

U Parizu je prosvjed na Trgu Republike zakazan za 14 sati. Vlasti se boje nove rizične subote, nakon što je prošle priveden rekordan broj osoba (više od 2000), 320 je ozlijeđeno a u više gradova zabilježeni su sukobi i materijalna šteta.

Kako bi se svemu tome suprotstavile, pariške vlasti najavile su da će na ulicama francuske prijestolnice biti raspoređeno 8000 pripadnika snaga reda i 14 blindiranih vozila.

Ulazi u institucije poput Elizejske palače ili nacionalne skupštine bit će zaštićeni, a pariški luksuzni dućani iz grupacije Kering - Gucci, Saint Laurent, Boucheron -  bit će zatvoreni. Robne kuće među kojima Galeries Lafayette najavile su da će biti otvorene.

Macron poručio da zemlja treba red i mir

Macron je u petak u Bruxellesu izjavio da Francuskoj "treba mir, red i povratak u normalno funkcioniranje" uoči novog dana mobilizacije "žutih prsluka".

"Odgovorio sam na traženja žutih prsluka", rekao je predsjednik nakon europskog summita. "Dijalog se ne ostvaruje zauzimanjem javnih površina i nasiljem", rekao je.

Nakon protesta tokom četiri subote, obilježenih nasiljem i uništavanjem, neki pripadnici "žutih prsluka" pozvali su na "peti čin" u subotu dok se drugi zalažu za smirenje nakon terorističkog napada na božićnom sajmu u Strasbourgu u utorak navečer koji je odnio četiri života.

Macron je ponovio da je najavio u ponedjeljak u obraćanju Francuzima "jake mjere kao odgovor na legitimne i iskrene zahtjeve u vezi kupovne moći radnika".

Među tim mjerama su povećanje najniže plaće i smanjenje poreza za penzionere.

Ne propustite