Bolton: SAD će se boriti protiv 'predatorske' politike Rusije i Kine u Africi

Aktuelno
Bolton: SAD će se boriti protiv 'predatorske' politike Rusije i Kine u Africi
.

Sjedinjene Države planiraju boriti se protiv brzog širenja kineskoga i ruskoga ekonomskog i političkog uticaja u Africi, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton u četvrtak nazvavši poslovnu praksu dviju država "koruptivnom" i "predatorskom".

Prioritet SAD-a bit će razvoj ekonomskih veza s regijom kako bi se stvorile mogućnosti za američke poslovne ljude i zaštitila nezavisnost afričkih zemalja zajedno s nacionalnim sigurnosnim interesima, rekao je u govoru na skupu Heritage Foundation.

"Konkurenti, velike sile Kina i Rusija brzo šire svoj finansijski i politički utjecaj širom Afrike", rekao je Bolton.

"Kina pribavlja ekonomsku i vojnu polugu u Africi o trošku Sjedinjenih Država", izjavio je Bolton dok je iznio skeptični pogled Trumpove administracije na inozemnu pomoć i mirovne operacije na afričkom kontinentu.

Bolton je kazao kako je cjeloviti pregled američke pomoći blizu završetka i da će procijeniti pomoć pojedinačno za sve korisnike uključujući i jesu li se primatelji suprotstavili ili sarađivali s politikama i interesima SAD-a.

Usporedio je predstojeći program s Marshallovim planom za obnovu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

"Marshallov plan unaprijedio je američke interese, zaobišao Ujedinjene narode i ciljao ključne sektore stranih ekonomija, a ne raspršio pomoć kroz stotine programa", rekao je Bolton.

Trumpov novi program za Afriku određuje uslove za pomoć i s fokusom na trgovinu i ulaganja koja su korisna za Sjedinjene Države kao i za zemlje primatelje, rekao je Bolton.

 

Ne propustite