Stranke koje čine skupštinsku većinu u KS-u usaglasile sastav Vlade

Bosna i Hercegovina
Stranke koje čine skupštinsku većinu u KS-u usaglasile sastav Vlade
.

Prijedlog novog sastava Vlade Kantona Sarajevo usaglasili su kasno sinoć predstavnici šest stranaka koje čine skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo nakon svakodnevnih zasjedanja.

Za danas je najavljena i pres-konferencija na kojoj bi trebalo da budu zvanično saopćena ima svih predloženih kandidata za ministre u novoj Vladi KS.

U javnost su procurila imena kandidata za ministre u budućoj Vladi KS. Kandidat za premijera KS je Edin Forto iz Naše stranke. Kandidati Naše stranke su i Srđan Mandić za ministra komunalne privrede i infrastrukture te Lejla Brčić za ministricu pravde i uprave.

Za ministricu obrazovanja, nauke i sporta stranka Narod i pravda predložila je Zinetu Bogunić, a za ministra privrede Harisa Bašića. Ova stranka predložila je Admira Katicu za ministra unutrašnjih poslova, te Amela Kovačevića za ministra finansija.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša bi prema prijedlogu Socijaldemokratske partije (SDP) trebao voditi Damir Filipović, a Malik Garibija bit će na čelu Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice. Adnan Šteta prema prijedlogu SDP-a bit će ministar saobraćaja.

Savez za bolju budućnost BiH (SBB) predložio je za novog ministra za boračka pitanja Ismira Jusku, a Mirvad Kurić ostati na funkciji ministra kulture i sporta.

Amela Sofić iz Demokratske fronte trebala bi biti nova ministrica zdravstva.

 

Ne propustite