BUDITE OPREZNE: Šminka koju smijete koristiti nakon isteka roka trajanja i ona koju morate baciti odmah!

Praktična žena
BUDITE OPREZNE: Šminka koju smijete koristiti nakon isteka roka trajanja i ona koju morate baciti odmah!
.

Poznato je da šminka služi za uljepšavanje, ali neki proizvodi mogu narušiti vašu prirodnu ljepotu, zato obratite pažnju.

Treba pripaziti kakvu šminku stavljate na sebe, jer rok trajanja ne vrijedi samo za hranu nego i za kozmetiku. No, malo koja žena i dok kupuje šminku obrati pozornost na to, a kamoli dok se šminka. Ipak, opasnosti koje takva kozmetika krije nisu baš bezazlene.
Neke ruževe ljubomorno štedimo i čuvamo godinama, jer ta posebna nijansa to je i zaslužila. Isto je s olovkama i maskarama. No, odjednom, lice svrbi i nabubri, ne možemo otvoriti oči. Niti najkvalitetnija šminka ne može vječno trajati. Ako se od korištenja datum na ambalaži izliže, evo kako prepoznati staru šminku.

1
“Staru šminku možemo prepoznati po boji, po mirisu i tako da se stvori kapljica ulja na površini, a kod ruževa se naprave grudice”, poručila nam je Josipa Brigljević Župan, visažistica.
“Miris kod ruža je vrlo specifičan, on je vrlo sličan pastelnim bojama za crtanje. Na takav način možemo po mirisu prepoznati je li ruž star.”
Jer ako je star, moguće su vrlo neugodne alergijske reakcije.

2
“Tada se obično javlja crvenilo, ljuštenje otekline, a ponekad se može dogoditi da se kapci u potpunosti zatvore ili usnice snažno nateknu. Pa čak i na dijelovima lica. To može potrajati više mjeseci, pa čak do godinu i pol dana. Kad je riječ o kontaktnim dermatitisima, obično već unutar par dana se takve kontaktne reakcije smiruju”, dodaje Ivana Nola, dermatologinja.
Šminku ne moramo bacati točno na datum isteka roka trajanja, a trajanje joj čak možemo i produljiti ako znamo kako se brinuti o svojim omiljenim šarenim primjercima.

3
“Ono što je bitno je to da se moramo držati higijene što se tiče šminke na taj način da ruževe ne stavljamo prstima, nego četkicom i, naravno, poslije te četkice, spužvice, redovito treba čistiti.”
Ipak, postoje proizvodi na koje posebno treba obratiti pozornost i koje ne bi trebalo koristiti dulje od predviđenog roka.

4
Ruževi se ne bi smjeli koristiti više od tri mjeseca do godinu dana, a olovke do godinu i pol. Svako toliko vrh ruževa i olovaka treba lagano prebrisati alkoholnom maramicom. Šminka će tako ostati vaš najbolji saveznik u prikrivanju lošeg dana ili umora, bez neočekivanog kontraefekta.

6

ISTINA ILI LAŽ: Savjeti i trikovi za njegu kože koji su korisni i oni koji apsolutno nisu!

 

Ne propustite