NAPAD NA HUAWEI JE VELIKA PREKRETNICA: Kina sada može srušiti američki Apple u 2 poteza

Biznis
NAPAD NA HUAWEI JE VELIKA PREKRETNICA: Kina sada može srušiti američki Apple u 2 poteza
.

Kanadski sud jučer je odredio da šefica financija Huaweija, Meng Wanzhou, optužena u SAD-u za kršenje sanksija Iranu, može na slobodi čekati odluku o izručenju.

Mediji već sada pišu o posljedicama koje će izazvati njeno eventualno izručenje.

Dakako, prva posljedica je veće zaoštravanje odnosa između Kine i SAD-a. Postoje razne teorije zašto se to događa neposredno nakon što su se Trump i Xi u Argentini dogovorili da će pokušati s "primirjem" (a i kineski predsjednik bio je vrlo raspoložen za dijalog o ustupcima SAD-u) - želi li neko spriječiti eventualno pomirenje između Kine i SAD-a? Možda, ali tko kaže da taj "neko" nije sam Trump? To bi se nekako i uklapalo u njegov modus operandi vršenja pritiska, piše "Advance.hr".

1

No, to je sada već i manje bitno. Jedna strana napravila je potez, Meng je uhićena. Sada je druga strana na redu. Teško je očekivati da će Kina baš posve pacifistički promatrati razvoj ove situacije, to bi bilo ravno kapitulaciji u trgovinskom ratu sa SAD-om (koji sada već očito prerasta u nešto što bismo mogli nazvati "hibridnim ratovanjem"!).

Sve je vrlo jasno - hapšenje Meng je napad na Huawei, simbol kineske tehnološke snage. Protunapad stoga jedino može biti onaj koji cilja simbol američke tehnološke snage u sličnoj kategoriji - naravno da pritom mislimo na Apple.

Pogledajmo malo brojke. Prema prošlogodišnjem izvještaju Apple je na kineskom tržištu ostvario čak 20% svojih prihoda - što nije malo.

Možemo još i konkretnije. Koliko je točno iPhone pametnih telefona danas u uporabi u Kini? Podaci do kojih je moguće doći nisu baš najsvježiji, no sasvim dovoljno da nam daju konkretnu sliku. Prema pisanju lista Fortune iz 2016. godine već tada je broj Appleovih pametnih popularnih telefona bio veći u Kini nego u SAD-u. Stranica za statistiku, Statista, pak tvrdi kako se danas, 2018. godine, u Kini već nalazi 228 milijuna iPhone-ova dok ih je u SAD-u "samo" 120 milijuna. Drugim riječima, pod uvjetom da su citirani podaci točni, Kina je izuzetno važno tržište za Apple.

To pak znači da Kina, ako bi poželjela, može američkom Appleu, jednom od glavnih konkurenata njihovom Huaweiu, zadati ogroman udarac.

Što kažu Kinezi, jesu li voljni izvoditi takvo što? Pogoditi što Kinezi misle nije nikada baš lako, ali možemo se poslužiti dostupnim izvorima. Jedan od takvih svakako je online list Global Times, neslužbeno vanjsko glasilo komunističke partije, tamo je tijekom vikenda osvanuo tekst s ovim naslovom: "Zabranjivanje kineskih kompanija kao što je Huawei izolirat će SAD od digitalne ekonomije budućnosti".

2

Zabranjivanje? Izolacija? Tu je riječ o novom standardu telekomunikacija, tzv. petoj generaciji (5G), koja će se iduće godine polako početi uvoditi diljem svijeta. Kako piše kineski Global Times, do 2025. oko 1,2 milijardi ljudi koristit će 5G mreže, a od toga 30% će ih se nalaziti u Kini. Drugim riječima, Kina će uskoro postati najveće 5G tržište na svijetu.

Budućnost je digitalna, a kineska populacija od 1,4 milijarde ljudi, bit će dio ogromnog digitalnog tehnološkog tržišta.

Trump kaže kako se Kina "mora otvoriti" Zapadnim investitorima i kompanijama. Što je onda pak sa +200 milijuna iPhone pametnih telefona u Kini? Nije Kina baš tako "zatvorena" kako nam priča američki predsjednik. Dakako, on želi još i još, kao pravi glasnogovornik krupnog kapitala čiji se predstavnici pak oblizuju gledajući to masivno tržište! No, Trump - ili tko god je arhitekt uhićenja "Huawei princeze" - igra se s velikom vatrom: kineskim zmajem. Jer što ako Kina odgovori istom mjerom kao što SAD sada radi protiv Huaweija (huškaju pola svijeta da se zabrani korištenje njihovih proizvoda zbog "straha od špijunaže), što ako, recimo, zabrani Apple?

Vratimo se na GT članak - u njemu se navodi i ovo: "Kina može uvesti restrikcije američkim kompanijama koje žele ući na kinesko tržište mijenjajući standarde za tržišni pristup, pravila akvizicije, i telekom protokole".

Drugim riječima - malo tko može tako brzo promijeniti pravila igre kao što može Kina. "SAD ne može sam dominirati globalnim tržištem", navodi se u kineskom članku, a pritom se specifično misli na 5G tržište. "U konačnici ova politika SAD-a dovest će do toga da će američke kompanije početi kaskati za kineskim koje će preuzeti vodstvo u 5G svijetu", također se navodi. Zanimljiva prognoza koja bi se lako mogla i ostvariti.

huawei

Vratimo se na Apple vs Huawei situaciju. Američki gigant i dalje vodi kada je riječ o zaradi - u godinu dana zaradili su 266 milijardi USD u usporedbi s oko 100 milijardi USD za Huawei. No, Kinezi brzo napreduju i te brojke se isto tako brzo mogu preokrenuti. Huawei je već prestigao Apple po broju prodanih pametnih telefona ove godine, sad su na drugom mjestu odmah iza južnokorejskog Samsunga.

Kada će Kina početi pokazivati mišiće? Polako ih već napinje - upravo danas je kineski sud uveo zabranu prodaje starijih iPhone modela na temelju parnice između Applea i američkog proizvođača telekomunikacijske opreme Qualcomm. Iako ovo nije direktno vezano uz slučaj uhićenja Meng Wanzhou, sasvim je dovoljan pokazatelj što bi Kina sve bila u stanju učiniti, ako bi htjela.

Stvari treba staviti u perspektivu - nisu pametni telefoni ti od kojih Huawei želi postati globalni gigant, možda i gigant bez konkurencije, pametni telefoni su im sada samo odskočna daska: prava nagrada, kruna ove bitke, je 5G tehnologija i sve ovo se vrti oko nje.

Huawei želi iduću generaciju učiniti svojom. Zbog toga je SAD u velikoj panici i možda su čak i ishitreno, bez prevelikog plana, organizirali uhićenje Meng Wanzhou kako bi poslali poruku da to neće moći dopustiti.

SAD sada aktivno želi proširiti paranoju diljem svijeta da su Huawei uređaji "opasni" i to im je zadnja velika direktna strategija kojom žele kineskog konkurenta izbaciti iz utrke za 5G tržište. Zašto Kina sada, pošto smo već argumentirali da može, ne krene u napad na američki Apple?

Situacija je malo kompliciranija. Naime, kako mnogi već i znaju, Apple ne samo da prodaje proizvode na kineskom tržištu, on ih tamo i proizvodi. O kakvim tu pak brojkama govorimo? Ako se uzme u obzir proizvodnja, distribucija, prodaja, razvoj softwarea itd, okvirno se može reći kako Apple u Kini zapošljava oko 4,8 milijuna ljudi. Drugim riječima, ne može Kina udariti na Apple bez da sama osjeti bol tog udarca!

No, ako je izvedivo, Kina bi mogla jednostavno zabraniti korištenje Apple proizvoda u Kini (citirajući iste "sigurnosne razloge" kojima SAD sada napada Huawei), ali ne i njegovu proizvodnju - ako bi to uspjeli imali bi gotovo potpuno dobitnu kombinaciju. Ne samo to već bi Huawei preko noći preuzeo sve Appleovo tržište u samoj Kini i time bi odmah izbacio i Samsung s trona postajući najveći proizvođač na svijetu. Apple bi pak odmah izgubio čak oko petinu ili četvrtinu (ovisno o izvoru) svojih prihoda - govorimo o gubicima koji se penju i do 50 milijardi USD.

Realno gledajući Apple ne može napraviti ništa što Huawei ne bi mogao, naročito otkako su predstavili svoje napredne P i Mate modele koji mogu konkurirati najnovijim Apple proizvodima (iPhone 8, iPhone X...).

I to bi bio udarac protiv kojeg Trump ne bi imao odgovora jer nema nijedne kineske kompanije u SAD-u koja približno ima toliku tržišnu prisutnost kao što ima Apple u Kini.

Kineske vlasti već su prije nekoliko godina zabranile dužnosnicima korištenje Apple telefona zbog sigurnosnih razloga, sada samo mogu tu istu zabranu protegnuti na cijelu populaciju.

Dakle, Kina može srušiti američki Apple s trona u samo 2 poteza: zabraniti ga i osigurati da se u isto vrijeme proizvodnja u Kini nastavi. Što bi Apple mogao? Prebaciti proizvodnju negdje drugdje u trenutku dok preko noći gubi 20-ak posto tržišta? Teško.

Je li vrijeme da SAD osjeti "bol" koju sam širi? Ne bi Kinezi osjećali nikakvu grižnju savjesti, daleko od toga. Jedino što ih u tom potezu koči je još uvijek nedovršena računica - mogu li se odvažiti na takav udarac i ujedno "preživjeti" onaj povratni koji bi iz SAD-a svakako stigao? Moraju pritom i dobro znati što taj idući američki potez predstavlja, još tarifa ili možda rat u Južnom kineskom moru?

Nije Kinezima do konfrontacije. Oni su ulaštili i istrenirali svog konja za utrku i sada bi najradije "pošteno" i pobijedili u narednim natjecanjima kao što je ono za dominaciju na nadolazećem 5G tržištu, ali Trump ne da. Uhićenje Meng Wanzhou je potvrda da neće biti poštene utrke, da na to mogu odmah zaboraviti.

Kada Kinezima jednom postane jasno da nikada SAD neće mirno prepustiti dominaciju na svjetskom tržištu morat će se početi upuštati u uzvraćanje udaraca, a tek onda će ova tema postati jako zanimljiva i jako, jako opasna.

(Novi.ba/Advance.hr)

Ne propustite