ERDOGAN NAJAVIO DA TURSKA VOJSKA KREĆE U NOVU OPERACIJU U SIRIJI: Znači li to sukob s američkim snagama?

Svijet
ERDOGAN NAJAVIO DA TURSKA VOJSKA KREĆE U NOVU OPERACIJU U SIRIJI: Znači li to sukob s američkim snagama?
.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer je objavio kako će turska vojska u narednih nekoliko dana započeti novu vojnu operaciju unutar Sirije, ovog puta istočno od rijeke Eufrat.

Ne treba posebno ni spominjati da ako se to desi - a takav scenarij Turska najavljuje već nekoliko mjeseci - odnosi između Turske i SAD-a mogli bi se dodatno znatno zakomplicirati, piše "Advance.hr".

erdogan

Naime, jasno je ko bi bila primarna meta "istočno od Eufrata" - sirijske kurdske snage, a iste, unatoč brojnim turskim prosvjedima, američka vojska i dalje aktivno pomaže. Štoviše, zadnjih dana iz SAD-a su stigle informacije kako podižu niz novih promatračkih vojnih postaja na sjeveru Sirije, uz tursku granicu, te kako i dalje planiraju formirati novu vojnu snagu od čak 40,000 vojnika na istoku Sirije (ta "nova vojska" bi, dakako, bila većinom kurdska, ali pod američkom upravom).

sirija-zrakoplov-bombardiranje-avion

Turska je već intervenirala na sjeveru Sirije, zapadno od Eufrata, gdje su izbacili kurdske snage iz kantona Afrin (a i povezali se s njima lojalnim militantima u Idlibu). Operacija istočno od Eufrata mogla bi predstavljati popriličnu eskalaciju. Dakako, nije isključena ni mogućnost da bi u takvom slučaju SAD jednostavno digao ruke od Kurda (o čemu je isto bilo govora u nekoliko navrata). No, ukoliko ne bude ozbiljnog američko-turskog dogovora (koji je u svakom trenutku moguć) to bi moglo potencijalno ugroziti i američku vojnu prisutnost u Siriji. Ipak, treba imati na umu kako je situacija iznimno kompleksna, a tu su i drugi akteri koji su u redovnom kontaktu s Ankarom (Moskva i Teheran).

sirija

Je li moguć sukob turske i američke vojske? Mnogi će se složiti kako je to scenarij koji će se nastojati pod svaku cijenu izbjeći, no zato je itekako moguć direktan sukob između turske vojske i snaga (SDF, YPG) koje direktno podupire američka vojska. Dakako, ni veći i direktniji incidenti u takvim slučajevima ne mogu se u potpunosti otpisati.

Ne propustite