SVI SU UPOZORAVALI, CRNI OBLACI IDU KA NAMA: Stiže snijeg, a evo gdje će danima padati

Bosna i Hercegovina
SVI SU UPOZORAVALI, CRNI OBLACI IDU KA NAMA: Stiže snijeg, a evo gdje će danima padati
.

U Bosni i Hercegovini, nakon hladnog jutra, tokom dana će uslijediti postepeno naoblačenje sa susnježicom i snijegom, te najvišom temperaturom od minus jedan do pet stepeni Celzijusovih.

Naoblačenje na jugu, zapadu i sjeverozapadu uslovit će slabe mjestimične padavine, uglavnom provijavanje snijega, a popodne i ledenu kišu, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda RS. 

snijeg-putevi

Vjetar će biti slab do umjeren istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini slaba bura, podaci su Hidrometeorološkog saveza FBiH. 

Temperatura u 7.00 časova: Sokolac minus 12, Bjelašnica minus 11, Han Pijesak minus devet, Čemerno minus osam, Ivan sedlo minus sedam, Banjaluka, Mrkonjić Grad, Novi Grad, Šipovo, Bihać, Bugojno, Drvar, Jajce, Sanski Most i Sarajevo minus šest, Drinić, Gacko, Ribnik, Krupa na Uni, Prijedor i Tuzla minus pet, Srbac i Srebrenica minus četiri, Višegrad, Livno i Doboj minus tri, Široki Brijeg, Zenica i Bileća minus dva, Gradačac i Mrakovica minus jedan, Bijeljina nula, Brčko jedan, Mostar dva, Trebinje tri i Neum pet stepeni Celzijusovih. 

snijeg-auta-810x519

Visina snijega: Kalinovik pet centimetara, Čemerno sedam, Han Pijesak 14.

U petak se prognozira oblačno vrijeme sa snijegom u Bosni i kišom u Hercegovini. Očekivana visina novog snježnog pokrivača od 2 do 10, na sjeverozapadu Bosne od 10 do 20 cm. Jutarnje temperature od -6 do 0, na jugu od 1 do 5, a dnevne od -3 do 3, na jugu od 4 do 9 °C.

kisa-oluja-nevrijeme

 U subotu će preovladavati oblačno vrijeme sa snijegom u većem dijelu Bosne i kišom u Hercegovini. Očekivana visina novog snježnog pokrivača, u većem dijelu Bosne, od 5 do 15, u centralnim i istočnim područjima lokalno od 25 do 30 cm. Jutarnje temperature od -6 do 0, na jugu od 4 do 9, a dnevne od -5 do 1, na jugu od 5 do 10 °C. 

snijeg1

U nedjelju u jutro će biti pretežno oblačno, na istoku i jugoistoku Bosne sa snijegom, a u Hercegovini sa kišom. U ostatku dana bez padavina i postepeno razvedravanje. Jutarnje temperature od -7 do -1, na jugu od 3 do 7, a dnevne od -3 do 1, na jugu od 6 do 11 °C.

U Srbiji do 20 centimetara snijega

Najviše snijega očekuje se na sjeveru i zapadu zemlje, lokalno i oko 20 cm, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.

srbija

Izgledi vremena za Srbiju u narednih sedam dana - do 20. decembra:

Pretežno oblačno i hladno. U petak prije podne na jugu i zapadu snijeg, koji će se poslije podne proširiti i na ostale predjele. U južnim, zapadnim i centralnim krajevima snijeg će preći u kišu koja ce se ponegdje lediti na tlu.

srbija1

U subotu na sjeveru, zapadu i u Timočkoj Krajini snuheg uz formiranje snhežnog pokrivača, u centralnoj Srbiji mhešovite padavine, a na jugu kiša. U nedjelju snijeg se očekuje u cijeloj zemlji. U petak uveče, tokom noći i u subotu u kosavskom području umjeren i jak, na jugu Banata i u donjem Podunavlju povremeno i olujni, jugoistočni vjetar, koji će u subotu krajem dana oslabiti.

Hrvatska na udaru hladne fronte koja će radikalno spustiti temperature

Meteorolozi su već početkom sedmice počeli najavljivati da Hrvatsku očekuje dolazak hladne fronte sa snijegom. 

snijeg

- Za razliku od srijede, u nastavku će sedmice, osobito do subote poslijepodne, u većini Hrvatske biti više oblaka, na Jadranu uz čestu kišu, na sjevernom dijelu i susnježicu, a na kopnu uglavnom snijeg - već tijekom četvrtka uz stvaranje snježnog pokrivača najprije u gorju, zatim i drugdje. Prometovanje će biti otežano i zbog jačanja vjetra - na sjevernom Jadranu bure, južnije istočnjaka i juga.

U nedjelju i ponedjeljak stabilnije i mirnije, ali uz osjetno hladnija jutra od dosadašnjih, ne samo u ovom mjesecu, nego još od početka ožujka. Zimski će se uslovi, ali uz slabiji vjetar i samo ponegdje malo snijega, u većini Hrvatske zadržati i u većem dijelu sljedeće sedmice. 

 

 

 

Ne propustite