VARŠAVA: Desetine farmera u žutim prslucima blokirali saobraćaj

Svijet
VARŠAVA: Desetine farmera u žutim prslucima blokirali saobraćaj
.

Ministar poljoprivrede Jan Krištov Ardanovski obratio se demonstrantima i rekao da ga je poslao premijer Mateuš Moravjecki da odgovori na njihove zahtjeve

Naime, farmeri koji protestuju u Poljskoj blokirali su danas glavnu saobraćajnicu u Varšavi i obećavaju da će ostati tu dok premijer ne pristane da sasluša njihove probleme.

Oni nose žute prsluke slične onima koje imaju demonstranti u Francuskoj, prenosi AP.

Desetine farmera spontano se okupilo rano jutros na autoputu i oni su, blokirajući saobraćaj na nekoliko sati, izazvali kilometarske kolone istočno od prestonice.

Do popodneva vlasti su uspjele da ih ubijede da se raziđu.

Farmeri imaju više pritužbi, jedna od njih se odnosi na izostanak državne naknade za gubitak izazvan uništavanjem svinja na koji su bili primorani kako bi se spriječilo širenje afričke svinjske kuge.

Farmeri kažu i da se protive uvozu stranih proizvoda, uključujući i one iz Ukrajine, za koje naglašavaju da spuštaju cijene njihovih proizvoda, prenosi agencija.

Oni traže da vlada zahtijeva da prehrambeni proizvodi obavezno budu označeni zemljom porjekla.

Ministar poljoprivrede Jan Krištov Ardanovski obratio se demonstrantima i rekao da ga je poslao premijer Mateuš Moravjecki da odgovori na njihove zahtjeve.

"Ja sam jedan od vas i postao sam ministar da bih riješio vaše probleme", izjavio je Ardanovski, inače bivši uzgajivač svinja.

On je dodao kako je veći broj njihovih zahtjeva već ispunjen uključujući i označavanje zemlje porijekla na prehrambenim proizvodima.

Ne propustite