ISIL 'smaknuo sirijske vojnike i američkog humanitarca'

Svijet
ISIL 'smaknuo sirijske vojnike i američkog humanitarca'
Online video navodno pokazuje ubistva desetine sirijskih vojnika i Amerikanca Petera Kassinga.

U opticaju je videosnimak koji pokazuje pripadnike grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) prilikom smaknuća nekoliko sirijskih vojnika i američkog humanitarca.

Na snimku objavjenom danas prikazuje se odrubljivanje glave najmanje 12-orici ljudi, za koje ISIL kaže da su sirijski piloti i oficiri snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Snimak je kružio kredibilnim nalozima na društvenim mrežama, koji su i ranije dijelili videosnimke koji su kasnije potvrđeni kao istiniti, rekao je reporter Al Jazeere Imran Khan.

Ali i dalje je teško potvrditi autentičnost snimka, dodao je on.

"O Obama, rimska psino, danas ubijamo Basharove vojnike, a sutra ćemo se obračunati sa tvojima. A uz Božiju pomoć konačno ćemo slomiti i ovaj konačni i posljednji križarski pohod", rekao je maskirani ISIL-ov pripadnik prije egzekucije jednog od talaca.

"Obaminim psima rata poručujem, danas smo smo zaklali Basharove vojnike, a sutra ćemo tvoje vojnike i uz Božju dozvolu proslijedit ćemo razbiti ovaj finalni a prošle Crusade", kazao je maskirani muškarac prije nego što je odrubio glavu jednom muškarcu.

Video također pokazuje krvavu glavu na tlu, za koju članovi ISIL-a u snimku kažu da pripada američkom humanitarnom radniku Peteru Kassingu.

"Ovo je Peter Edward Kassing, američki državljanin. Peter, koji se borio protiv muslimana u Iraku, više nema šta puno za reći", kaže maskirana osoba, koja stoji u blizini glave.

"Njegovi prethodnici već govore u njegovo ime."

Kassig (26) je otet 1. oktobra 2013. godine na putu za grad Deir Ezzor u istočnoj Siriji, javlja Tanjug.

On je bivši vojni rendžer koji je osnovao humanitarnu organizaciju "SERA" u Turskoj s ciljem pomoći izbjeglicama iz Sirije, a snabdijevao je izbjegličke kampove hranom i medicinskom opremom.

Ne propustite