KRV U STOLICI JE ALARM VAŠEG ORGANIZMA! Ukoliko imate rektalno krvarenje odmah se obratite ljekaru!

Objavljeno:11.12.2018 - 19:42
A A A Times Arial

Iako predstavlja neugodan simptom i mnogi se trude da ga prikriju, rektalno krvarenje je znak da s vašim organizmom nešto ozbiljno nije uredu.

U većini slučajeva, svijetlo crvena krv ukazuje na krvarenje u donjem debelom crijevu ili rektumu, dok je tamnija krv znak krvarenja u malom crijevu ili gornjem dijelu crijeva. Vrlo tamna krv često je povezana s krvarenjem u želucu ili drugim organima u probavnom sustavu.

Ovo je 10 mogućih uzroka rektalnog krvarenja:

1. Hemeroidi
Hemoroidi su upaljene venske nakupine u rektalnom kanalu ili na rubu kanala (čmaru) i vrlo su česti. Mogu se razviti izvana ili unutar anusa, pojavljuju se kao male kvržice koje povremeno krvare tijekom pokreta crijeva. 

1

2. Analna fistula
Fistula se javlja kada se razvije abnormalni otvor ili džep između dva susjedna organa. Fistule koje se pojavljuju između anusa i rektuma ili anusa i kože, mogu uzrokovati ispuštanje bijele tekućine i krvi. Ponekad se liječe antibioticima, ali mogu zahtijevati operaciju, ako napreduju.

3. Analna fisura
Analna fisura je izduženi čir ( ili rana) u analnom kanalu. Do nje dolazi kad je tkivo oko anusa, debelog crijeva ili rektuma 'rastrgano', što dovodi do bolova i krvarenja iz rektuma.

2

4. Divertikulitis 
Divertikul je vrećasto izbočenje stijenke probavne cijevi. Upaljene divertikule često su bolne i mogu uzrokovati krvarenje iz rektuma, obično umjereno krvarenje koje traje nekoliko sekundi. Divertikulitis se tretira antibioticima i, ako je težak slučaj, operacijom.

5. Proktitis ili kolitis
Proktitis se javlja kad tkiva koja čine rektum postaju upaljena, što često rezultira boli i krvarenjem. Kolitis nastaje kada tkiva koja oblažu debelo crijevo, postaju upaljena. Vrsta kolitisa koji se zove ulcerativni kolitis također može izazvati čireve, ili otvorene, progresivne čireve, sklone krvarenju. Tretmani za proktitis i kolitis variraju, ovisno o uzrocima - od antibiotika do operacije.

3

6. Gastroenteritis
Bakterijske infekcije mogu uzrokovati upalu debelog crijeva i želuca, uzrokujući proljev koji može sadržavati sluz i krv. Virusni gastroenteritis obično ne uzrokuje krvavi proljev. Liječenje gastroenteritisa uključuje puno tekućine, odmor, antibiotike ili antivirusne lijekove, ovisno o uzroku.

7. Rektalni prolaps 
Zbog oslabljenog rektalnog tkiva, dolazi do stanja u kojem se rektum (donji dio debelog crijeva, odmah iznad anusa) rastegne i viri iz anusa. To obično uzrokuje bol i, gotovo uvijek, krvarenje. Prolaps je češći kod starijih odraslih osoba nego kod mlađih. 

4

8. Polipi
Polipi su nekancerogene, abnormalne izrasline. Kada polipi rastu na podlozi rektuma ili debelog crijeva, mogu uzrokovati iritaciju, upalu i manje krvarenje. U mnogim slučajevima, liječnici će ukloniti polipe, kako bi ih testirali i umanjili rizik da postaje zloćudni.

9. Rak debelog crijeva ili rektuma
Rak debelog crijeva ili rektuma može izazvati iritaciju, upalu i krvarenje. Čak 48 posto osoba s karcinomom debelog crijeva doživjelo je rektalno krvarenje. Rak debelog crijeva je vrlo uobičajen oblik raka i često se može u potpunosti izliječiti, ako se primijeti na vrijeme. Rak rektuma, iako je daleko rjeđi od raka debelog crijeva, obično je izlječiv ako se detektira i liječi na vrijeme.

Neki slučajevi raka debelog crijeva i rektuma razvijaju se od početno benignih polipa. Svi slučajevi gastrointestinalnog karcinoma zahtijevaju liječenje, što obično uključuje kombinaciju kemoterapije, zračenja i operacije.

5

10.  Unutarnje krvarenje
Veća ozljeda nekog od gastrointestinalnih organa može dovesti do unutarnjeg krvarenja koje prolazi kroz rektum. Teška gastrointestinalna bolest također može dovesti do unutarnjeg krvarenja. Unutarnje krvarenje gotovo uvijek zahtijeva hospitalizaciju i operaciju.

ISPUCALE PETE SU PROŠLOST! Ovo je najbolji način na koji možete riješiti jednom zauvijek taj problem

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!