IMATE PLINOVE I NADUTOST OD GRAHA? Dodajte ovaj sastojak tokom kuhanja I SPRIJEČITE OVU NEUGODNU POJAVU!

Zdrav život
IMATE PLINOVE I NADUTOST OD GRAHA? Dodajte ovaj sastojak tokom kuhanja I SPRIJEČITE OVU NEUGODNU POJAVU!
.

Nedavno istraživanje provedeno na Harvardu pokazalo je kako ishrana bogata grahom može smanjiti  rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka.

Istraživanje je pokazalo kako žene koje konzumiraju pasulj bar jednom sedmično imaju 24 odsto manje šanse da dobiju rak dojke, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visoki krvni pritisak i rak debelog crijeva.

1

Međutim, mnogi izbjegavaju ovu namirnicu jer nakon nje dolazi do nadimanja i plinova.

Kako biste spriječili ove neugodne pojave, donosimo vam nekoliko savjeta:

Mnogima je dobro poznato da će grah manje napuhavati namoči li se prije kuhanja barem nekoliko sati u vodi. Prema triku iz bakine kuhinje, grah je dobro namočiti i dan ranije pa ga ostaviti u vodi preko noći. Dodatan trik koji posve zaustavlja svojstvo napuhavanja od graha jest da u vodu u kojoj se grah namače stavite kombu algu. Kombu je smeđa alga koja se može nabaviti u bio trgovinama, a izvrsna je za jačanje krvi i organizma jer obiluje većinom vitamina i minerala poput kalcija, joda i magnezija, piše "Net.hr".

2

Osim namakanja u vodi, kako grah ne bi napuhavao prilikom kuhanja u vodu stavite lovorov list, kim, mažuran, timijan ili đumbir čija svojstva sprječavaju kasniji nastanak plinova u tijelu.

3

Kako biste spriječili plinove, grah obavezno operite i kuhajte ga na laganoj vatri i duže, a ne na jačoj. Pranjem i namakanjem grah gubi šećere koji između ostaloga utječu na napuhavanje, odnosno kasniju nadutost. Naime, kada taj šećer dođe u debelo crijevo, bakterija koja je zadužena za izgradnju proizvodi neugodan miris plina koji će itekako napustiti tijelo.

 Iskusni kuhari savjetuju da je grah dobro kuhan tek nakon što triput provrije.

Ne propustite