GINEKOLOG UPOZORAVA NA REZULTATE PAPA TESTA: Evo kada CIN I i CIN II PRELAZE U KARCINOM!

Praktična žena
GINEKOLOG UPOZORAVA NA REZULTATE PAPA TESTA: Evo kada CIN I i CIN II PRELAZE U KARCINOM!
.

Papa test u medicinsku praksu uveo je doktor Papanicolau, po kojemu je test i dobio ime.

Svaka žena bi trebala barem jednom godišnje da ode kod ginekologa i obavi Papa-test, jer se na ovaj način smanjuje rizik od nastanka raka grlića maternice. Ginekolozi preporučuju da je test najbolje obaviti između 10. do 20. dana od prvoga dana posljednje menstruacije.

1

Jadranka Belan Žuklić dr.med., specijalist ginekologije i porodništva otkrila je za "Ordinacija.vecernji.hr" kako svaka žena može pročitati nalaze papa testa.

Sam nalaz Papa testa može se podijeliti u dva stupca. Ako je desni stupac potpuno prazan, možete mirno spavati jer trenutno nema straha od raka vrata maternice.

Lijevi stupac može biti i gotovo potpuno ispunjen križićima, a da se uglavnom radi o izlječivim stanjima. Najčešće se radi o upali rodnice ili samo oslabljenoj obrambenoj snazi sluznice rodnice, ali nalaz može upućivati i na izraženiju upalu te neke spolno prenosive bolesti koje treba kvalitetno izliječiti primjenom antibiotika na usta ili lokalno u rodnicu (vaginalete).

U lijevom stupcu je najvažnije da je označeno polje - negativno na intraepitelnu ili invazivnu leziju.

Ako je u desnom stupcu nešto označeno križićem, najbolje se posavjetovati s nadležnim ginekologom. U desnom stupcu može biti označeno da postoji tek sumnja na premaligne promjene, da su premaligne promjene prisutne ili da se radi o zloćudnoj bolesti.

2

Što označava CIN?

Premaligne promjene vrata maternice, šire poznate kao CIN-ovi (cervikalne intraepitelne lezije) mogu biti niskog stupnja (CIN I) i visokog stupnja (CIN II i CIN III) - što znači niskog i visokog rizika za razvoj raka vrata maternice. Kroz vrijeme se imunološki sustav organizma može izboriti da promjene spontano nestanu, mogu stagnirati ili mogu prijeći u viši stupanj CIN-a, ili u ono što svakako nastojimo spriječiti - razvoj "pravog" karcinoma.

Danas je poznato u kojem postotku CIN I, II ili III spontano nestaje, stagnira ili napreduje te koliko je vremena otprilike za to potrebno.

3

HPV infekcija

Također je poznato da se razvoj karcinoma vrata maternice povezuje s određenim tipovima humanog papiloma virusa (HR-HPV) koji imaju onkogeni učinak. To je sposobnost nekih virusa da svojim prisustvom u stanici domaćina izazovu pretvorbu stanice iz normalne u zloćudnu.

HR-HPV je prisutan u 99.7 % karcinoma vrata maternice te u oko 92 % CIN III lezija. To ne znači da će svaka žena koja ima HPV-infekciju, 100 % oboljeti od karcinoma vrata maternice.

Naprotiv, imunološki sustav većine žena pobijedi HPV- infekciju prije nego se razvije CIN- lezija. Zato se djevojkama mlađim od 20 godina ne preporučuje odmah testiranje na HR-HPV jer se očekuje da će HPV-infekcija u velikom broju slučajeva spontano nestati, a djevojka će biti opterećena spoznajom na prisutnost virusa.

4

Kao što je spomenuto, kod nalaza CIN III i bez testiranja na HR-HPV, znamo da je prisutan u visokom postotku te da je citološka dijagnoza H-SIL- CIN III vrlo pouzdana i da će se patohistološkom analizom u više od 90 % slučajeva dijagnoza i potvrditi. Zato će se odmah pristupiti kolposkopiji i ciljanoj biopsiji.

Iz navedenih primjera se može zaključiti da nadležni ginekolog može odabrati između nekoliko ispravnih opcija koju će od dodatnih pretraga primijeniti kod pojedinog Papa nalaza ovisno o dobi žene, prethodnim Papa nalazima, prethodnim načinima liječenja, da li su već ranije rađeni neki od testova te da li je prisutna trudnoća.

To može biti ponavljanje Papa testa za npr. 6 mjeseci, kolposkopija, testiranje na HR-HPV ili biopsija (uzimanje uzorka tkiva za patohistološku analizu).

Radi se o tome da se kod citologije analiziraju spontano odljuštene stanice, a patohistološki se također anliziraju stanice ali u komadiću tkiva. Patohistološka dijagnoza je konačna dijagnoza i na temelju nje se planira daljnje liječenje i praćenje.

Papa test nam daje informacije o dvjema vrstama površinskih stanica vrata maternice:

  • pločastim (engl. squamous)
  • žljezdanim ( engl. glandular)

Pojedine skraćenice govore da li se radi o pločastim ili žljezdanim stanicama vrata maternice te o kojem stupnju promjena se radi.

5

PLOČASTE STANICE:

ASC – US (engl. Atypical squamous cells of undetermined significance) – znači da je nalaz na granici između normalnog i sumnje na L-SIL (CIN I).
ASC-H (engl.Atypical squamous cells – cannot exclude HSIL) - znači da postoji sumnja na postojanje H-SIL (CIN II, CIN III), ali nema dovoljno stanica da se sigurno postavi dijagnoza H-SIL.
L – SIL (engl. Low grade squamous intraepithelial lesion) - promjena niskog rizika za razvoj raka pločastih stanica vrata maternice
H-SIL (engl. High grade squamous intraepithelial lesion) - promjena visokog rizika za razvoj raka pločastih stanica vrata maternice

Definitivna dijagnoza CIN I, II ili III se dobiva patohistološkom analizom tkiva uzetog biopsijom.

CIN I (engl. Cervical intraepithelial neoplasia Grade I) ili Dysplasia levis - blaga promjena pločastih stanica vrata maternice

CIN II (engl. Cervical intraepithelial neoplasia Grade II) ili Dysplasia media – umjerena promjena pločastih stanica vrata maternice

CIN III (engl. Cervical intraepithelial neoplasia Grade III) obuhvaća dvije premaligne promjene:

Dysplasia gravis – teška premaligna promjena pločastih stanica

Carcinoma in situ – pločaste stanice su zloćudno promijenjene, ali još nije prijeđena granica prema "pravom" karcinomu pločastih stanica, potrebno je patohistološki potvrditi dijagnozu i potom učiniti odgovarajući operativni zahvat

6

ŽLJEZDANE STANICE:

Obzirom da se nalaze unutar vrata maternice, odnosno u kanalu koji spaja rodnicu sa tijelom maternice, teže ih je dobiti za citološku analizu i teže je precizno dijagnosticirati stupanj promjena te postoje samo dvije citološke premaligne lezije – AGC i AIS.

AGC (engl. Atypical Glandular Cells) - žljezdane stanice su promijenjene, potrebna je patohistološka potvrda dijagnoze
AIS (engl. Adenocarcinoma in situ) – žljezdane stanice su zloćudno promijenjene, ali još nije prijeđena granica prema "pravom" karcinomu žljezdanih stanica, potrebno je patohistološki potvrditi dijagnozu i potom učiniti odgovarajući operativni zahvat
Ako je na Papa testu križićem označen Carcinoma planocellulare ili Adenocarcinoma, radi se o zloćudnoj bolesti, ali je svejedno potrebna biopsija i patohistološka potvrda dijagnoze.

Zaključak:

Papa test je pouzdan, lako izvodiv i bezbolan test i zato pozivam žene da iskoriste privilegiju da redovitim dolascima na Papa test gotovo u potpunosti eliminiraju mogućnost oboljenja od raka vrata maternice ili da se on otkrije u samim začecima kada je potpuno izlječiv.

7

KADA CIN I I CIN II PRELAZE U KARCINOM

Na jednom forumu postavljeno je ovo pitanje, uz komentar čitateljke:

"Na posljednjem PAPA testu postavljena mi je dijagnoza CIN I sa HPV. Određena mi je terapija vitamina folne kiseline i Albothyl vaginalete i B kompleksa. Na nalazu se nalazi i dijagnoza Colpitis i Bacilus vaginalis. Napominjem da nemam nikakve simptome, bradavice, ništa. Što to znači točno? Čitajuči po netu shvatila sam da HPV nije izlječiv. Može se izlječiti. Isto tako, sa CIN I imam dobru predispoziciju za karcinom grlića maternice. Prilikom posjete svojem ginekologu toliko sam bila potresena da nisam stigla pitati nešto što me interesira. Naime što to znači za mojeg partnera? Da li se on mora liječiti i kako? Da li možemo imati spolne odnose? Na ponovni PAPA test naručena sam u 3. mjesecu iduće godine. Ako bude pozitivan što to znači? Ako bude pozitivan što to znači? Što to znači za moguću trudnoću? Teška sam 62 kg i visoka 165 cm, stara 42 godine. Prvu menstruaciju sam dobila sa 10 godina, a zadnja je bila 10.11.2012. Od kontracepcije ne koristim ništa. Imala sam jedan pobačaj (namjeran). Sa mokrenjem nemam problema kao ni sa stolicom. Pušim 15 cigareta dnevno, ne pijem niti se ne drogi*am"

Na njeno pitanje odgovor je dao Mr. sci. Darko Husar, dr. med., spec. ginekologije i porodništva:

"Prije svega, treba kazati da nemate nikakvog razloga za tešku paniku. Vaš sadašnji nalaz CIN-a I je najblaži otkolon od granice normale odnosno on predstavlja najblažu patologiju koju možemo registrirati. Nalaz je još jako, jako daleko od karcionoma i treba kazati da će svega nekoliko postotaka CIN-a I tijekom 5-7 godina  (dakle ni tjedana, niti mjeseci)  prijeći u pravi karcinom , naravno pod uvjetom da proces u međuvremenu ne bude saniran što se danas nikome ne bi trebalo dogoditi.  Zapravo više od 50 % nalaza CIN-a I se tijekom oko godine dana povuče bez ikakvog poduzetog liječenja ! To što nemate nikakvih simptoma je zapravo očekivano jer ih niti ne možete imati. Kada govorimo o nalazu CIN-a I to je samo mirkoskopski vidljiva promjena u strukturi pločaste  stanice koja ne daje nikakve simptome. Nalaza CIN-a I (zapravo bilo kojeg CIN-a ) nema bez prethodne infekcije HPV-om. Virus HPV-a je pokretač procesa. No, prilikom liječenja odnosno saniranja cijelog procesa zapravo ne liječimo HPV  nego samo CIN. Za viruse (pa tako i HPV virus)  danas ne raspolažemo nikakvim specifičnim kemoterapeutikom odnosno lijekom. Procesom liječenja CIN-a Vi zapravo steknete imunitet na virus HPV-a koji je proces pokrenuo o to je objašenjenje zašto  nakon procesa liječenje uz istog spolnog partnera proces uobičajeno ne  biva pokrenut ponovno. Sa novim spolnim partnerom odnosno sa potencijalno novim genotipom virusa proces se kod nekih žena može ponovno pokrenuti, no to nije često.  Vašem partneru se zapravo  od cijelog procesa odnsono promjene neće dogoditi ništa i kod njega nije potrebna nikakva dijagnostika odnosno liječenje. Ukoliko ste sa sadašnjim spolnim partnerom u spolnom konktaktu duže od barem pola godine i pri tome niste koristili prezervativ tada ste s njim ”razmijenili” sve što  ste mogli.   Vaš sadašnji spolni život može biti normalan. Ukoliko to baš želite možete upotrijebiti prezervativ premda uz prethodne činjenice koje sam naveo pitanje je koliko će to biti potrebno . Ukoliko bi se prije sanacije procesa dogodila trudnoća to neće biti nikakav naročiti problem. Neće trudnoća utjecati na progresiju procesa (kao što rekoh a to trebaju godine)  niti će CIN odnosno HPV virus štetno djelovati na trudnoću. Slažem se sa činjenicom da ste naručeni na slijedeću kontrolu za oko 4 mjeseca. To i jesu vremenski intervali u kojima nalaze PAPA treba ponavljati. Toleriramo postojanje nalaza i do godinu dana i kao što prethodno rekoh svaki drugi CIN i će se tijekom tog perioda spontano povući. Ukoliko se nalaz u međuvremenu pogorša, a to najčešće neće biti u ovim vremenskim intervalima više od CIN-a II  odnosno ukoliko se tijekom oko godinu dana nalaz ne bude povukao tada proces treba sanirati jednom od lokalno destruktivnih  metoda liječenja – najčešće krioterapijom."

 

Ne propustite