Preminuo legendarni hrvatski meteorolog Milan Sijerković

Aktuelno
Preminuo legendarni hrvatski meteorolog Milan Sijerković
.

U Hrvatskoj je danas preminuo legendarni hrvatski meteorolog Milan Sijerković.

Tužnu vijest objavilo je Hrvatsko meteorološko društvo. 

“Gledati gore prema oblacima nikada više neće biti isto”, napisale su kolege meteorolozi.

Milan Sijerković bio je jedno od najprepoznatljivijih televizijskih lica, a kao meteorolog je na televiziji počeo raditi prije 50 godina. 

Svojim prepoznatljivim stilom postao omiljen među TV gledateljima

Sijerković je rođen 1935. godine u bokokotorskom mjestu Baošiću.

Diplomirao je i magistrirao geofiziku s meteorologijom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Od 1963. do odlaska u mirovinu radio je u Državnom hidrometeorološkom zavodu, a uz to je bio jedno od zaštitnih lica vremenske prognoze HTV-a. Nakon toga je postao zaštitno lice prognoze Nove TV.

Bio je prepoznatljiv po pučkim izrekama i poslovicama koje je uvodio u svoje prognoze, a svojim prepoznatljivim stilom postao je omiljen među gledateljima. 

Honorarno je surađivao na PMF-u u Zagrebu. Bio je u uredništvu časopisa Priroda.

Napisao je stotinjak znanstvenih i stručnih meteoroloških radova. Napisao je i tri slikovnice za djecu te serijal znanstveno-popularnih knjiga o različitim mjestima i područjima, a koje se odnose na vrijeme i podneblje.

Objavio je tri dječje slikovnice (Čudesan svijet oblaka, Mala meteorološka početnica i Čarolije snježne pahulje) te osam stručno-popularnih knjiga (Hrvatski vremenari, Pučko vremenoslovlje, Bura goropadnica, Vrijeme i klima gora i planina, Koprivnica-uzbudljiva vremenska pozornica. Klima s okusom vina, Senj - sunce grije, bura vije, Istarska meteorološka škrinjica).

Za svoj doprinos popularizaciji znanosti dobio je godine 1991. državnu Godišnju nagradu Fran Tućan za popularizaciju znanosti u Republici Hrvatskoj.

Ne propustite