ISPLIVALA JEZIVA ISTINA O PARMEZANU: Kad čujete šta je u pitanju, smučiće vam se život!

Zdrav život
ISPLIVALA JEZIVA ISTINA O PARMEZANU: Kad čujete šta je u pitanju, smučiće vam se život!
.

Nije tajna kako inspekcije u svim državama imaju problem sa prehrambenim proizvođačima i njihovim prevarama.

SIGURNO VAS ZANIMA: Evo kako šetnja po hladnoći utiče na vaše tijelo​

Stručnjaci američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) prije tri godine su posjetili fabriku sira "Castle Cheese Inc." u seoskom dijelu Pensilvanije i otkrili da se pod stopostotnim parmezanom prodaje svašta.

1

Kesice su bile ispunjene jeftinim sirevima ili piljevinom koja se koristi u prehrambenoj industriji. Ovakav proizvod se distribuira po supermarketima u cijeloj zemlji, piše Jutarnji list.

Neki proizvođači parmezana varaju kupce tako što pune kese s previše celuloze, koja se obično dodaje protiv stvrdnjavanja ili koriste jeftini čedar. Zbog ove prevare, pred sud je tada izveden direktor "Castle Cheesea".

2

Celuloza je siguran aditiv, ali samo ako je ima oko 2-4 posto. 

Gotovo svi sirevi koje su testirali imali su oko osam odsto celuloze, dok je jedan proizvođač imao oko jedan odsto, iako celuloza nije ni navedena na ambalaži kao dodatak.

3

Prema izvještaju Agencije za hranu i lijekove nekoliko brendova nije koristilo baš nikakav parmezan u proizvodnji, već su punili kese kombinacijom jeftinih sireva, mocarele, čedar sira i celuloze.

4

Drugo istraživanje koje je sproveo proizvođač sira iz Misurija, pokazalo je da od 28 brendova tek jedna trećina zaista prodaje ono što im piše na ambalaži.

5

Inače, FDA je još u pedesetim godinama prošlog vijeka regulisala standarde po kojima se neki sir službeno može zvati parmezanom i pod tim nazivom mora da se prodaje.

Zbog toga, dobro provjerite odakle dolazi sir koji konzumirate i kupujte samo od provjerenih proizvođača.

UZIMALA JE RIBLJE ULJE SVAKOG DANA: Kad je suprug ugledao, NIJE VJEROVAO KAKO IZGLEDA (FOTO)

Ne propustite