Greške koje pravite u kupaonici

Sve za dom
Greške koje pravite u kupaonici
Kupaonica je mjesto u kući gdje odlazite kada se želite osjećati čisto, zar ne? Ali, nemojte biti toliko sigurni da vam je kupaonica potpuno čista iako na oko djeluje tako. Evo nekoliko čestih grešaka koje pravimo u kupaonici, a koje mogu utjecati na naše zdravlje.

Kupaonica je mjesto u kući gdje odlazite kada se želite osjećati čisto, zar ne? Ali, nemojte biti toliko sigurni da vam je kupaonica potpuno čista iako na oko djeluje tako. Evo nekoliko čestih grešaka koje pravimo u kupaonici, a koje mogu utjecati na naše zdravlje.

1) Držite četkicu za zube preblizu wc školjki

Ako vam se četkica za zube nalazi bliže od 1.8 metara od wc školjke, postoji opasnost da aerosolne čestice iz toaleta lete svuda po kupaonici kada pustite vodu, navodi se u članaku iz novina Harvard Sveučilišta. Ako čestice odlete do vaše četkice za zube, možete samo zamisliti što sve može vas zadesi. Zato, zatvorite poklopac daske kada puštate vodu i često mijenjajte četkicu za zube. Ali nikako je nemojte pokrivati nečim, jer će u vlažnoj sredini koja se stvara u futroli za četkicu razviti više mikroorganizama nego kad stoji otvorena na zraku.

2) Predugo koristite jedan peškir

Loša vijest za sve one koji ne vole peru rublje: bakterije obožavaju živjeti u vlažnim ručnicima. Kada ih ponovno koristite, bakterije se prenose s ručnika na vas. Ako imate bilo kakvu ranu, možete se inficirati bilo čim što se nalazi na ručniku. Ako dijelite ručnik s nekim, mijenjajte ga svaki dan, a ako ga koristite samo vi, mijenjajte ga najmanje jednom tjedno.

3) Predugo koristite jednu mrežicu za kupanje

Nemojte se previše vezivati za mrežicu za kupanje, jer bi je trebali bacati svaka tri do četiri tjedna ako je od prirodnih materijala, a svakih osam ako je od umjetnih. Jedna studija pokazuje da se neke bakterije mogu spontano razviti na mrežici za samo 24h.


4) Ne perete ruke dovoljno dugo

Pranje ruku je najdjelotvornija stvar koju možete učiniti da spriječite širenje infekcija, ali većina nas to radi na pogrešan način. Studija Sveučilišta Michigan pokazala je da čak 95 posto ljudi pere ruke manje od 15 sekundi. Preporučuje se da 20 sekundi trljate detaljno ruke jednu o drugu. Možda vam djeluje kao previše, ali sigurno je bolje nego da provedete tri dana u krevetu zbog gripe koji ste dobili zahvaljujući neopranim rukama.

5) Vaša zavjesa za kadu je prevelika

Na mjestu gdje zavjesa dodiruje kadu i gdje se savija obično se stvara budj i naslage kamenca. Najjednostavniji način da ovo izbjegnete je da skratite zavjesu nekoliko centimetara na dnu i sa strane da bi savršeno odgovarala veličini vaše kade.

6) Hodate bosi po kupaonici

Mislite da je daska od wc školjke najodvratnije mjesto u vašoj kupaonici? Pogrešno. U jednoj studiji otkriveno je da na podu kupaonice ima najviše bakterija, čak milijun po četvornom centimetru i to je 200 puta više nego na sanitarijama. Zato redovito čistite pod kupaonice i koristite papuče kad izlazite iz kade.

7) Koristite istu spužvu za sve površine

Spriječite širenje bakterija tako što ćete odvojiti više od jedne spužve za različite površine koje ćete redovito čistiti. Jedna studija je pokazala da ako stavite spužvu u mikrovalnu, ubit ćete 99,99999 % bakterija, a u perilici 99,99998 %.

8) Koristite jake kemikalije za čišćenje

Svakako, kada čistite kupatilo, da želite potpuno ubiti bakterije koje uzrokuju infekcije i bolesti. Ali, bit ćete iznenađeni kad saznate koliko proizvodi koje koristite mogu utjecati negativno na vaše zdravlje. Ako želite čistiti potpuno prirodno, narežite grejp ili limun na pola sa dosta soli i time trljajte površine, uklonit će sve mrlje, a kupaonica će vam divno mirisati.

9) Pretjerujete sa šamponom

93 % odraslih gotovo svakodnevno pere kosu, što je po nekim stručnjacima previše. Naš skalp sam proizvodi prirodna ulja koji su najbolji regenerator za kosu, a previše šamponiranja uklanja ta ulja. Međutim, ako imate prirodno kosu koja se brzo masti ili se bavite poslom gdje se često prljate, onda slobodno perite često kosu.

10) Koristite wc školjku na pogrešan način

Nekoliko studija je pokazalo da je puno bolje čučati nego sjediti na wc školjci. Naime, dok čučimo dok vršimo nuždu, smanjujemo bol u abdomenu i naprezanje. Također, oni koji čuče mnogo brže isprazne mjehur od onih koji sjede.

11) Previše se brišete poslije nužde

Preporučuje se da se prije brisanja toalet papirom, obrišete vlažnom maramicom koja se smije bacati u wc školjku, jer ćete tako spriječiti iritacije.

Ne propustite