Borenović: Ovo danas je najjača poruka za članove CIK-a

Bosna i Hercegovina
Borenović: Ovo danas je najjača poruka za članove CIK-a
.

Novoizabrani poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Branislav Borenović ocijenio je da je odbijanje preuzimanja certifikata o dodjeli mandata najjača današnja poruka.

Poslanici Socijaldemokratske partije (Saša Magazinović, Enver Bijedić, Zukan Helez, Nada Mladin i Nermin Nikšić) i Partije demokratskog progresa (PDP) - Branislav Borenović i Mira Pekić, te poslanik Srpske demokratske strake (SDS) Dragan Mektić nisu danas preuzeli uvjerenja o dodjeli mandata koja su uručivali članovi Centralne izborne komisije (CIK).

Borenović pojašnjava da je ta poruka najviše upućena upravo članovima CIK-a jer desetak poslanika je danas odbilo primiti uvjerenje iz njihovih ruku.

- To pokazuje i kakav je bio odnos te institucije prema cjelokupnom izbornom procesu. Podnijeli smo nekoliko prigovora, žalbi i primjedbi i nismo dobili niti jedan pozitivan odgovor od CIK-a - istaknuo je.

Ovogodišnje parlamentarne izbore nazvao je najneregularnijima s najviše nedostataka, manipulacija, prijetnji i ucjena, sve što izborni proces čini nekorektnim.

Dva poslanika PDP-a unijeli su dvije table na konstituirajuću sjednicu Predstavničkog doma na kojima su ispisani njihovi zahtjevi među kojima su novi izborni zakon, efikasno pravosuđe odnosno istina i pravda za sve, te nepristrani javni servisi, a Borenović je najavio da će te table unositi na svaku sjednicu.

Prokomentirao je i izbor delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske budući da ih je četvero iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nebojša Radmanović, Sredoje Nović, Dušanka Majkić i Nikola Špirić, kazavši da su Stranka demokratska akcije (SDA) i Demokratski narodni savez (DNS) glasali za ovakav rezultat.

- Davati takav mehanizam u ruke jednoj političkoj partiji je nevjerovatno. Nama ne treba jednopartijski sistem i jednoumlje, želimo ravnopravno društvo s različitim mišljenjima. Ovo je legitimna odluka, ali ja se takvih odluka gnušam - zaključio je Borenović.

Ne propustite