ŠTA JE RAZLIKA?

1988. GODINE ŽENA OD TRIDESET GODINA IZGLEDALA JE KAO ISPRANA KRPA: 2018. godine izgleda kao supermodel, evo zašto je to tako

Objavljeno:06.12.2018 - 09:06
A A A Times Arial

Nekada su tridesetogodišnjakinje smatrane za odrasle žene, a tako su i izgledale - kao žene.  

Danas je teško razlikovati trideset godina stariju djevojku od one koja ima samo dvadeset godina. One danas izgledaju isto. Oblače se isto, ali i ponašaju se isto.

Zašto je to tako? Naučnici su dokazali da "srednje godine" počinju oko 35 godine, pa ako imate trideset godina, vi ste zvanično još uvijek mlada djevojka.

woman-sl

Ispitali smo zašto su današnje žene toliko različite od žena iz prošlosti.

1. Starosna granica se pomjerila

U prošlosti, ženama je nametnut stereotip da se do tridesete moraju udati i roditi najmanje dvoje djece. Govorilo im se kako ljepota prestaje sa trideset, a očigledno i sreća. Pa ko se snašao, snašao se do tridesete.

Današnje žene su se oslobodile stereotipa pa znaju da u tridesetim život tek počinje. Za godine se više ne mari, one postaju samo broj. Pozitivan pogled na starenje odražava se i u pojavi svake, danas trideset godina stare, žene. 

woman

2. Imamo slobodu izbora

Ranijih godina, žena od dvadesetpete godine nije nosila svijetlu garderobu ili kratke suknje i šorceve. Danas žene mogu da nose šta požele i godine im ne predstavljaju problem. U kratkim suknjama se jednako šetaju dvadesetogodišnjakinje, ali i one koje hrabro gaze četrdesetu. Takav stil im pomaže da izgledaju svježe i mlado.

3. Drugačiji stav prema kozmetici

U prošlosti nisu postojali modni blogeri koji su davali savjete o modi, ali i šminci. Kozmetika je bila ograničena na ruž i maskaru. Ali posljednjih petnaest godina situacija na polju kozmetike se dramatično promijenila. Danas žene nose punu šminku svaki dan, i ne treba im specijalan povod da bi se našminkale. To je još jedan razlog zašto su žene danas atraktivnije nego prije.

money-1

4. Današnje žene su novčano stablinije i nezavisnije

Moderna prosječna tridesetogodišnjakinja danas sve zna o kozmetici i njezi tijela. Ide u teretanu i vodi računa o svom izgledu. Kupovina nove odjeće, a pogotovo šminke postala je obavezna. Nekada su žene tu stavku ostavljale za kraj, tj. ako im pretekne novac, a danas je to prioritet.

5. Žene danas koriste usluge profesionalnih kozmetičarki

Dok su naše majke same pravile domaće kreme i maske za lice pa ih stavljale poslije kupanja sa sve viklerima na glavi, današnje djevojke i žene, rado idu kod kozmetičarki koje vode računa da njihova koža bude besprijekorno čista i zategnuta.

woman4

6. Svaka žena ima svoj stil

Dok su žene u prošlosti mogle da izaberu između dva kroja suknji, današnje žene imaju mogućnost suknje, bermuda, pantalona, helanki i još milion drugih stvari.... Do tridesete godine, žena je već uveliko izgradila svoj stil i zna šta odgovara njenom tijelu, dok je žena ranijih godina  bila osuđena na model koji joj vjerovatno nije ni pristajao.

7. Današnje žene imaju mnogo više samopouzdanja

Socijalni stereotipi bili su u punoj snazi ranijih godina pa se od žene u tridesetim očekivalo samo jedno: da osnuje porodicu. Samo nekolicina žena je žudjelo za karijerom. Danas, u dobi od trideset godina žene već imaju obrazovanje, po neke i karijeru i mnogo više ciljeva koje prevazilaze stereotipe. Ta samouvjerenost ih čini još atraktivinijim.

Ovih osam znakova pokazat će vam da živite sa psihopatom: Pazite ih se!

8. Mnogo više vode računa o svom zdravlju

Ranijih godina svaka žena bila je usmjerena jedino ka državnom domu zdravlja i na pregled je čekala po mjesec dana. Iako se situaciju u zdravstvu nije značajno promijenila, današnje tridesetogodišnjakinje imaju mogućnost privatnih ljekara i godišnje preglede obavljaju na vrijeme. Generalno, svijest žena o sopstvenom zdravlju danas je mnogo više prisutnija nego ranijih godina.

doktor1

9. Sigurnije su u sebe i bore se za svoje stavove

Nekada su žene imale najmanje prava. Ko je god htio, mogao je da vrši pritisak na njih i govori im šta je ispravno, a šta ne. Pogotovu stariji ljudi. Danas se situacija promijenila. Tridesetogodišnjaci su mahom obrazovaniji na mnogim poljima od starijih ljudi. Oni su toga svjesni i ne dopuštaju da neko preispituje njihove odluke. Drže do sebe i bore se za svoje stavove.

vodaaa

10. Znaju koliko je važno da piju vodu

Ranijih godina se nije pridavalo značaja ispijanju vode. Pila se kafa i čaj. Danas žene u tridesetim znaju da čista voda čini čuda za njihovu kožu i cijelo tijelo. Stoga, osam čaša vode su obaveza današnje žene.

 

(Novi.ba/Stil.kurir.rs)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia