Mattisu treba još dokaza u slučaju 'Khashoggi'

Aktuelno
Mattisu treba još dokaza u slučaju 'Khashoggi'
.

Američki ministar odbrane James Mattis izjavio je da mu je potrebno još dokaza da bi mogao imenovati osobu odgovornu za naređivanje ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

"Ako nešto kažem, potrebni su mi dokazi. Uvjeren sam da ćemo pronaći još dokaza o onome što se dogodilo. Ne znam šta će ti dokazi biti niti ko će biti umiješan", rekao je on u Ottawi, gdje se u četvrtak održava sastanak međunarodne koalicije koja djeluje u Siriji i Iraku.

Naveo je da ne želi špekulirati i stvarati "preuranjene zaključke" i da će govoriti tek kad bude imao "autoritet koji proizlazi iz činjenica".

"Vjerujemo da svi koji su bili direktno umiješani u ubistvo Khashoggija, koji su naredili njegovo ubistvo, trebaju položiti račune", rekao je šef Pentagona.

On je tako odgovorio na kritike republikanskog senatora Lindseyja Grahama, koji ga je dan ranije kritizirao zbog izjave da nema nepobitnog dokaza koji bi za Khashoggijevu smrt okrivio saudijskog prestolonasljednika Mohammada bin Salmana.

(Novi.ba/Agencije) 

Ne propustite