NOVI SKANDAL MILORADA DODIKA: Napustio sastanak u Predsjedništvu jer nema zastave RS

Bosna i Hercegovina
NOVI SKANDAL MILORADA DODIKA: Napustio sastanak u Predsjedništvu jer nema zastave RS
.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik napustio je sastanak koji je sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem trebao održati s delegacijom Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

predsjednistvo

Dodik je na samom početku pozdravio prisutne i potom rekao da nisu stečeni uslovi za njegovo prisustvo sjednici jer nema zastave RS i potom napustio sjednicu.

Dodik je prije toga tražio da se zastava entiteta postavi na bilo kojem mjestu u sali poručujući da ne mora stajati ni do zastave BiH. 

dodik

Delegacija Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) prije održavanja sastanka upozorila je Predsjedništvo BiH da prilikom susreta ispoštuje Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine, a koji jasno kaže da se zastava BiH koristi prilikom svih zvaničnih međunarodnih posjeta te eksplicitno da "druge zastave iz BiH neće se isticati zajedno sa zastavom BiH".

dodik1

Također, policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a koji štite Dodika ni danas nisu uspjeli ući naoružani u zgradu Predsjedništva BiH s obzirom na zabranu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Ovakav potez Dodika iznenadio je i druga dva člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, kao i prisutne članove delegacije Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

 

Ne propustite