SIGURNO VAS ZANIMA: Da li se od kokica debljamo ili ne?

Zanimljivosti
SIGURNO VAS ZANIMA: Da li se od kokica debljamo ili ne?
.

Skor da ne postoji neko ko ne voli da gricka kokice dok gleda omiljenu seriju ili film. A kada idemo u kino, pola velike vrećice pojedemo čekajući da film počne. Kokice su zapravo raspuknuta cjelovita žitarica, pa ih je zdravo, čak i preporučljivo jesti.

k6

Sigurno ste se i sami više puta pitali da li možete da uživate u porciji kokica bez griže savjesti. Mi vam kažemo - slobodno! Kokice zaista ne goje...

k3
Kokice su izvrstan dodatni izvor vlakana, kojih danas nedostaje u ishrani. Prosječan čovjek dnevno u organizam unese između 10 i 15 grama vlakana, što predstavlja oko polovine potrebnog dnevnog unosa, a to je može biti ozbiljan zdravstveni problem.

k1

Konzumacijom samo 100 grama kokica dnevno, približno se može nadoknaditi taj nedostatak.

k

Dobre strane kukuruza kokičara su i nizak udio šećera, natrijuma i holesterola, odnosno zasićenih masnoća. Kukuruz kokičar zagrijavanjem povećava svoju ukupnu antioksidativnu aktivnost.

k4

Međutim, industrijski prerađene kokice su često prelivene različitim dodacima od djelimično hidrogenizovanih biljnih ulja, vještačkih aroma, pojačivača ukusa i visokog udjela soli, što nikako ne ide u prilog zdravlju i prevenciji suvišnih kilograma odnosno bolesti.

k7

BUDITE OPREZNI! Bubuljice na ovom mjestu mogu da ukazuju na OZBILJAN PROBLEM!

Dakle, kokice ne goje, samo ako ih pripremite bez ulja ili sa minimalnom količinom, kao i bez soli.

Ne propustite