SIGURNO VAS ZANIMA: Da li se od kokica debljamo ili ne?
Skor da ne postoji neko ko ne voli da gricka kokice dok gleda omiljenu seriju ili film. A kada idemo u kino, pola velike vrećice pojedemo čekajući da film počne. Kokice su zapravo raspuknuta cjelovita žitarica, pa ih je zdravo, čak i preporučljivo jesti.
![]()
Sigurno ste se i sami više puta pitali da li možete da uživate u porciji kokica bez griže savjesti. Mi vam kažemo - slobodno! Kokice zaista ne goje...
![]()
Kokice su izvrstan dodatni izvor vlakana, kojih danas nedostaje u ishrani. Prosječan čovjek dnevno u organizam unese između 10 i 15 grama vlakana, što predstavlja oko polovine potrebnog dnevnog unosa, a to je može biti ozbiljan zdravstveni problem.
![]()
Konzumacijom samo 100 grama kokica dnevno, približno se može nadoknaditi taj nedostatak.
![]()
Dobre strane kukuruza kokičara su i nizak udio šećera, natrijuma i holesterola, odnosno zasićenih masnoća. Kukuruz kokičar zagrijavanjem povećava svoju ukupnu antioksidativnu aktivnost.
![]()
Međutim, industrijski prerađene kokice su često prelivene različitim dodacima od djelimično hidrogenizovanih biljnih ulja, vještačkih aroma, pojačivača ukusa i visokog udjela soli, što nikako ne ide u prilog zdravlju i prevenciji suvišnih kilograma odnosno bolesti.
![]()
BUDITE OPREZNI! Bubuljice na ovom mjestu mogu da ukazuju na OZBILJAN PROBLEM!
Dakle, kokice ne goje, samo ako ih pripremite bez ulja ili sa minimalnom količinom, kao i bez soli.