ZA NJEGA KAŽU DA JE NAJBOLJI PRIRODNI LIJEK: Smanjuje nivo šećera, čuva vas od bakterija, pomaže pri mršavljenju

Zdrav život
ZA NJEGA KAŽU DA JE NAJBOLJI PRIRODNI LIJEK: Smanjuje nivo šećera, čuva vas od bakterija, pomaže pri mršavljenju
.

Cimet je začin koji se dobiva od cimetovca, malog grmolikog drva iz porodice lovora. Kora i lišće su aromatični, a cvjetovi imaju neugodan miris.

Mlade se grane režu i guli im se kora, a unutarnja kora se suši i oblikuje u štapiće crvenkasto-smeđe boje. Najmanji štapići umeću se u veće, a zatim se jednoliko režu.

Danas se njegov grm uzgaja u gotovo svim tropskim regijama u svijetu.

j8

Cimet je jedan od najstarijih začina na svijetu, a došao nam je s istoka. Još u doba drevnog Egipta brojni su ga nazivali najčudotvornijim prirodnim lijekom. To definitivno nije bez razloga jer su njegovi pozitivni efekti na zdravlje jako važni:

1. Djeluje protivupalno

j7

Već je poznato da je cimet prepun antioksidansa koji naše tijelo štite od brojnih bolesti i zaraza. Samim time, cimet deluje protivupalno, pomaže u borbi protiv infekcija i popravlja oštećeno tkivo. Dakle, osim u kuhano vino, slobodno ga dodajte i u čaj.

2. Snižava nivo šećera u krvi

j3

Tokom praznika niko ne pazi na šećere, a cimet je tu da uspostavi ravnotežu. On djeluje na metabolizam koji tada poboljšava osjetljivost na hormon insulin. Zapravo, jedan sastojak cimeta zapravo oponaša delovanje insulina. S obzirom na to da insulin upravlja transportom šećera iz krvi u ćeliju, glukoza se brže apsorbuje u ćelije. Osim toga, dokazano je da snižava nivo holesterola i triglicerida i štiti zdravlje srca.

3. Djeluje na bakterijska i gljivična oboljenja

j1

Svi znamo koliko naporne mogu biti bakterijske i gljivične infekcije. U borbi protiv njih može pomoći i cimet, zbog cinamaldehida - svog glavnog aktivnog sastojka. Riječ je o prilično moćnom sastojku koji uspješno liječi infekcije, čak i one teže poput gljivičnih infekcija disajnih puteva.

4. Spriječava loš zadah

j3

Cimet djeluje i protiv mikroba. Ub ija mikoorganizme i sprečava njihov rast. Samim tim, zube uspješno brani od karijesa i smanjuje loš zadah. Dakle, žvake s cimetom možda nisu ukusne, ali su višestruko korisne. Mikrobe ub ija i bijeli luk, ali... Vrlo je jasno zašto cimet ovdje zvuči mnogo atraktivnije.

o0

5. Pomaže u gubitku kilograma

 

Cimet navodno ubrzava metabolizam i samim time pomaže u gubitku kilograma. Posebno je efikasan u kombinaciji s medom. Na primjer, postoji legenda o napitku koji savršeno služi upravo toj svrsi. Potrebno je prokuvati pola kašičice cimeta i kašiku meda u 1, 5-2 dl vode. Pola napitka treba popiti ujutro na prazan želudac, a pola uveče. Postupak je potrebno ponavljati svaki dan, a na duge staze - obećani su benefiti.

Par GADNIH NAVIKA kojima ćete da OJAČATE vaš IMUNITET! Ova pod brojem osam je BAŠ ČUDNA

Ne propustite