Koža je tokom zime suha, svrbi i puca: Evo zašto se to dešava baš vama i kako to da IZBJEGNETE!

Porodica i zdravlje
Koža je tokom zime suha, svrbi i puca: Evo zašto se to dešava baš vama i kako to da IZBJEGNETE!
.

Hladno vrijeme nije nimalo dobro prema vašoj koži zbog čega joj je potrebna dodatna njega.

61387790-mixa

Dehidrirana koža je jedan od najvećih problema tokom hladnih dana, a to može da se ublaži i izbjegne pravilnom ishranom.

Tokom hladnih dana i zime vrlo često se javlja problem suhe i dehidrirane kože koja zateže, svrbi. Takva koža nema dovoljno vlage u ćelijskom i međućelijskom prostoru i djeluje suho i sivo, neelastično, ispucalo i često je pokrivena ljušturicama. U zdravoj i normalnoj koži ima oko 20 do 30 posto vlage, a dehidriranost kože javlja se kada vlažnost kože padne ispod 10 posto. Do toga dolazi zbog smanjenja prirodne hidratantne barijere kože, što rezultira povećanjem transepidermalnog gubitka vode.

e3b21e4e8e3f1c97e7a0

Ovaj problem može da se javi kod bilo kod tipa kože, bez obzira na godine starosti. Na izgled naše kože najviše utiču geni, ali i brojni spoljašnji uticaji kao što je UV zračenje, razni zagađivači iz vazduha, loša ishrana koja nije bogata voćem i povrćem, stres, dim cigareta. Sve to uzrokuje stvaranje slobodnih radikala koji dovode do oštećenja ćelija i oštećuju zaštitnu funkciju kože.

Par GADNIH NAVIKA kojima ćete da OJAČATE vaš IMUNITET! Ova pod brojem osam je BAŠ ČUDNA

323178

Ovakvoj koži možete da pomognete pravilnom ishranom, konzumiranjem dovoljne količine vode tokom dana i upotrebom hidratantne kreme koje će kožu nahraniti dovoljnom količinom vlage i spriječiti njeno dalje isušivanje. Tokom hladnijeg dijela godine kada su učestale i nagle promjene temperature vazduha i grijanje, koža prosto vapi za bogatim hidratantnim preparatima.

mjesovita-koza-na-licu

Posavjetujte se sa dermatologom koja krema i preparati bi bili najbolji za vaš tip kože kako biste odabrali pravu njegu za ove hladnije dane i spriječili pretjerano isušivanje i oštećenja kože. Veoma je važno da sa njegom krenete na vrijeme jer ćete tako izbjeći pucanje kože i stvaranje bora koje kasnije nećete moći da izbrišete gumicom.

suhe-ispucale-ruke-1-580x290

Ishrana je veoma bitna za kvalitet kože pa je važno da na nižim temperaturama unosite više Omega 3 masne kiseline koje omekšavaju kožu i kosu, a nokte čine zdravijim i ljepšim.

Važno je da u ovom periodu zaštitite kožu od vjetra, promjene temperature i suhog vazduha jer sve ove promjene utiču na oštećenja kože i nastanak bora.

97

Na nižim temperaturama se savjetuje smanjenje toplih kupki i dužih tuširanja jer se prevelikom izlaganju kože toploj vodi ona isušuje. Kožu hidrirajte nakon tuširanja dok su pore još uvek otvorene, a sapun zamijenite gelom na bazi ulja koji će posebno hidrirati vašu kožu.

OVO SU PRVI ZNACI RAKA DEBELOG CRIJEVA: Treba da znate, ako se otkrije na vrijeme onda je izlječiv

Ne propustite