Neka vam kuća zamiriše BRZIM RAMAZANSKIM LEPINJAMA (recept)
Ramazan je mjesec koji je poseban za muslimane, ali po mom mišljenju ne samo za njih.
U Razamazanu,slobodno možemo reći da se dešava čarolija, a ta čarolija se slobodno može nazvati ramanzanije.
Nema ništa ljepše nego kad kuća i avlija zamiriše ovim finim lepinjama koje poseban ukus imaju od ostalih vrsta hljeba.
S toga smo odlučili podijeliti s vama ovaj poseban recep pravih ramazanije,pa neka vam zamirišu fino za iftar.
Sastojci
500 g mekog brasna
2, 5 dl mlake vode
1 kašičica soli
1/2 kašičice sode bikarbone
malo hladne vode
Priprema
Sodu bikarbonu rastvoriti u malo hladne vode i dodati u brasno koje ste posolili. Uz dolivanje mlake vode zamijesiti tijesto.
Tijesto je glatko i malo čvršće.
Mijesiti ga oko 5 minuta i po potrebi dodati po malo brasna.
Od ovog testa mozete ispeći i samo jednu pogaču u plehu za pizzu :))
Pogača ce biti tanka i ukusna..
Poješćete je u jednom dahu :)))
Podijeliti ga na 6 jufkica, oklagijom ih malo poravnati i složiti na nauljeni pleh u kojem će se peći.
Ostaviti ih 10-15 minuta i za to vrijeme zagrijati rernu na 250 stepeni.
Složiti pleh sa lepinjama i ispeci ih. Potrebno je 10-12 minuta.
Malo će se podići gornja kora.
Pomijesati ulje i mlaku vodu, po jednu kasicicu, i time premazati gotove lepinje.
Prekriti čistom krpom i služiti mlake.
coolinarka.com