Neka vam kuća zamiriše BRZIM RAMAZANSKIM LEPINJAMA (recept)

Ramazan
Neka vam kuća zamiriše BRZIM RAMAZANSKIM LEPINJAMA (recept)
Iznenadite svoje ukućane toplim ramazanijama

Ramazan je mjesec koji je poseban za muslimane, ali po mom mišljenju ne samo za njih.

U Razamazanu,slobodno možemo reći da se dešava čarolija, a ta čarolija se slobodno može nazvati ramanzanije.

Nema ništa ljepše nego kad kuća i avlija zamiriše ovim finim lepinjama koje poseban ukus imaju od ostalih vrsta hljeba.

S toga smo odlučili podijeliti s vama ovaj poseban recep pravih ramazanije,pa neka vam zamirišu fino za iftar.

Sastojci

500 g mekog brasna
2, 5 dl mlake vode
1 kašičica soli
1/2 kašičice sode bikarbone
malo hladne vode

Priprema
Sodu bikarbonu rastvoriti u malo hladne vode i dodati u brasno koje ste posolili. Uz dolivanje mlake vode zamijesiti tijesto.
Tijesto je glatko i malo čvršće.

Mijesiti ga oko 5 minuta i po potrebi dodati po malo brasna.
Od ovog testa mozete ispeći i samo jednu pogaču u plehu za pizzu :))
Pogača ce biti tanka i ukusna..
Poješćete je u jednom dahu :)))

Podijeliti ga na 6 jufkica, oklagijom ih malo poravnati i složiti na nauljeni pleh u kojem će se peći.

Ostaviti ih 10-15 minuta i za to vrijeme zagrijati rernu na 250 stepeni.

Složiti pleh sa lepinjama i ispeci ih. Potrebno je 10-12 minuta.
Malo će se podići gornja kora.

Pomijesati ulje i mlaku vodu, po jednu kasicicu, i time premazati gotove lepinje.

Prekriti čistom krpom i služiti mlake.

coolinarka.com

 
 
 

Ne propustite