OVA NAMIRNICA JE BLAGO ZA CIJELI ORGANIZAM: Snižava krvni pritisak, čuva srce i kosti, reguliše probavu

Porodica i zdravlje
OVA NAMIRNICA JE BLAGO ZA CIJELI ORGANIZAM: Snižava krvni pritisak, čuva srce i kosti, reguliše probavu
.

Leblebija kao i ostale mahunarke prebogata je proteinima i vlaknima. 

Leblebija je bogata i esencijalnim amino kiselinama koje tijelo nije u mogućnosti da stvori samo, kakav je slučaj sa neesencijalnim amino kiselinama. Većina namirnica koje nisu životinjskog porijekla imaju nedostatak amino kiseline metionina, dok cjelovitim žitaricama nedostaje lisina i zato da biste dobili cijeli paket amino kiselina kombinujte leblebiju sa cjelovitim žitaricama.

leblebije

Leblebija je veoma dobar izvor gvožđa, čak i kuhana leblebija sadrži duplo više gvožđa od jednake količine mesa.

Sadržaj kalcijuma, magnezijuma i kalijuma u lišću leblebije veći je nego u špinatu i kupusu dok je sadržaj gvožđa, cinka i bakra približno jednak.

leblebija1

Ljekovita svojstva leblebije

U borbi protiv dijabetesa

Istraživanja su pokazala da dijabetičari tipa 1 koji često konzumiraju namirnice bogate vlaknima imaju snižen nivo glukoze, a kod dijabetičara tipa 2 se može poboljšati nivo šećera u krvi, lipida i insulina. Stručnjaci preporučuju 21-25 g dijetalnih vlakana dnevno za žene i 30-38 g za muškarce.

leblebija2

Čuva zdravlje kostiju 

Gvožđe, fosfati, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin K koji se nalaze u leblebiji doprinose zdravlju i jačini kostiju. Ipak treba biti oprezan kad su u pitanju ovi minerali jer previše fosfora, a premalo kalcijuma može rezultirati slabljenjem kostiju.

leblebija6

Snižava krvni pritisak

Jedna od najvažnijih promjena koje treba da usvojite da biste snizili pritisak jeste da jedete namirnice koje su siromašne natrijumom, a upravo takva je leblebija. Pored toga tu je kalijum koji je jednako važan za normalizaciju krvnog pritiska.

leblebija3

Čuva naše srce

Kombinacija vlakana, kalijuma, vitamina C i B6 te manjak holesterola je odlična za održavanje zdravlja srca.

Reguliše probavu 

Leblebija poboljšava probavu i odličan je prirodni lijek za liječenje zatvora i poboljšanje opšteg zdravlja digestivnog trakta.

leblebija4

Drži holesterol pod kontrolom

Redovnom konzumacijom leblebije prirodnm putem snižavate loš holesterol, pokazala su brojna istraživanja.

leblebija5

Čisti organizam

Leblebija sadrži jedno veoma korisno svojstvo, izbacuje sulfate, štetna jedinjenja, koje nalazimo u konzervisanoj i prerađenoj hrani.

 

 

Ne propustite