OVA NAMIRNICA JE BLAGO ZA CIJELI ORGANIZAM: Snižava krvni pritisak, čuva srce i kosti, reguliše probavu
Leblebija kao i ostale mahunarke prebogata je proteinima i vlaknima.
Leblebija je bogata i esencijalnim amino kiselinama koje tijelo nije u mogućnosti da stvori samo, kakav je slučaj sa neesencijalnim amino kiselinama. Većina namirnica koje nisu životinjskog porijekla imaju nedostatak amino kiseline metionina, dok cjelovitim žitaricama nedostaje lisina i zato da biste dobili cijeli paket amino kiselina kombinujte leblebiju sa cjelovitim žitaricama.
![]()
Leblebija je veoma dobar izvor gvožđa, čak i kuhana leblebija sadrži duplo više gvožđa od jednake količine mesa.
Sadržaj kalcijuma, magnezijuma i kalijuma u lišću leblebije veći je nego u špinatu i kupusu dok je sadržaj gvožđa, cinka i bakra približno jednak.
![]()
Ljekovita svojstva leblebije
U borbi protiv dijabetesa
Istraživanja su pokazala da dijabetičari tipa 1 koji često konzumiraju namirnice bogate vlaknima imaju snižen nivo glukoze, a kod dijabetičara tipa 2 se može poboljšati nivo šećera u krvi, lipida i insulina. Stručnjaci preporučuju 21-25 g dijetalnih vlakana dnevno za žene i 30-38 g za muškarce.
![]()
Čuva zdravlje kostiju
Gvožđe, fosfati, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin K koji se nalaze u leblebiji doprinose zdravlju i jačini kostiju. Ipak treba biti oprezan kad su u pitanju ovi minerali jer previše fosfora, a premalo kalcijuma može rezultirati slabljenjem kostiju.
![]()
Snižava krvni pritisak
Jedna od najvažnijih promjena koje treba da usvojite da biste snizili pritisak jeste da jedete namirnice koje su siromašne natrijumom, a upravo takva je leblebija. Pored toga tu je kalijum koji je jednako važan za normalizaciju krvnog pritiska.
![]()
Čuva naše srce
Kombinacija vlakana, kalijuma, vitamina C i B6 te manjak holesterola je odlična za održavanje zdravlja srca.
Reguliše probavu
Leblebija poboljšava probavu i odličan je prirodni lijek za liječenje zatvora i poboljšanje opšteg zdravlja digestivnog trakta.
![]()
Drži holesterol pod kontrolom
Redovnom konzumacijom leblebije prirodnm putem snižavate loš holesterol, pokazala su brojna istraživanja.
![]()
Čisti organizam
Leblebija sadrži jedno veoma korisno svojstvo, izbacuje sulfate, štetna jedinjenja, koje nalazimo u konzervisanoj i prerađenoj hrani.