Putin prvi napustio Samit G20

Svijet
Putin prvi napustio Samit G20
Ruski lider je otputovao za Rusiju prije objavljivanja završnog saopćenja sa samita 20 najvećih svjetskih privreda.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin odletio je rano jutros iz Australije, odmah po okončanju samita G20 na kojem je bio izložen oštroj kritici Zapada zbog Ukrajine, navodeći da je otišao nešto ranije nego što je bilo planirano zato što mu je bilo potrebno da se naspava.

Ruski lider je otputovao za Rusiju prije objavljivanja završnog saopćenja sa samita 20 najvećih svjetskih privreda, ali je prisustvovao završnom ručku i pohvalio “konstruktivne razgovore”, prenijela je agencija AFP.

Prethodno je jedan ruski zvaničnik izjavio da Putin namjerava da preskoči radni dio samita i da ranije napusti Brisbane, nakon što se našao pod pritiskom zbog Ukrajine, ali je to kasnije demantovano iz Kremlja.

Putin je na konferenciji za štampu, poslije koje je sjeo na avion za Rusiju, zahvalio australijskom premijeru Tonyju Abbottu za gostoprimstvo, iako je on prethodno prijetio da će se suočiti sa Putinom po pitanju obaranja malezijskog aviona iznad istočne Ukrajine u julu, za koji Zapad okrivljuje proruske snage.

Ruski predsjednik je u izjavi za agenciju RIA novosti rekao da odluka da prvi napusti Brisbane nema veze sa tenzijama na samitu oko Ukrajine, već sa time što je htio da se naspava kako bi bio spreman za sljedeći radni dan u Moskvi, koji je prepun događaja.

“Od Brisbanea do Vladivostoka imamo da letimo devet sati, a zatim još isto toliko od Vladivostoka do Moskve”, istakao je on, dodavši: “Onda mi slijedi povratak na posao u ponedjeljak. Moram da odspavam najmanje četiri do pet sati”.

Putin je na konferenciji za štampu u Brisbaneu pohvalio “konstruktivnu atmosferu” na samitu i rekao kako “postoji dobra šansa za razriješenje” ukrajinske krize, uprkos tome što je bio izložen velikom pritisku lidera sa Zapada.

“Neki od naših stavova se ne poklapaju, ali su razgovori bili sveobuhvatni, konstruktivni i mnogo su pomogli”, istakao je ruski predsjednik.

On je dodao da su glavne teme bilateralnih razgovora bile kriza u Ukrajini i sankcije koje je Zapad uveo Moskvi.

“Postoji dobra šansa za razriješenje konflikta”, rekao je Putin, upozorivši istovremeno: “Sankcije štete svima, to je nešto što svi shvataju”.

Ruski lider je takođe kritikovao odluku zvaničnog Kijeva da uvede ekonomsku blokadu istoka zemlje, koji je pod kontrolom proruskih snaga.

“Mislim da je to velika greška jer oni time ispuštaju kontrolu nad tim područjima”, rekao je Putin i dodao da će o tome razgovarati sa ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom.

Ne propustite