5 VRSTA GLAVOBOLJA: Evo kako da ih se RIJEŠITE BEZ UPOTREBE LIJEKOVA!

Porodica i zdravlje
5 VRSTA GLAVOBOLJA: Evo kako da ih se RIJEŠITE BEZ UPOTREBE LIJEKOVA!
.

Ima li neko na svijetu ko nikada nije imao glavobolju? U nekim slučajevima sami možemo riješiti ovaj problem, ali ponekad treba odmah otići do ljekara.

Related image

Imajući ovo na umu, Bright Side je sastavio detaljan vodič koji vam pomaže da identifikujete vrstu glavobolje koju imate, kao i najbolju strategiju za ublažavanje bolova.

1. Tenzijska glavobolja
Ovo je najčešći tip glavobolje u svijetu: svi su to iskusili bar jednom u svom životu.

Simptomi. Obično je ovo blagi neumorni bol. Tenzione glavobolje često izazivaju senzaciju pritiska koji se osjeća kao da nosite čvrsti povez oko čela. Najčešće, intenzitet bola se povećava od jutra do večeri.

Image result for glavobolja tenzije

Uzroci. Faktori koji utiču na tenzione glavobolje su teški stres, zamor, loš položaj i dugo držanje glave u nepravilnom položaju. Hronične tenzione glavobolje su rijetke i često su povezane sa povredama glave ili vrata.

Tretman. Možete uzeti bilo koji odgovarajući lijek protiv bolova da biste se oslobodili tenzije glavobolje. Međutim, ovo bi trebalo koristiti povremeno. Ako se glavobolja javlja često i traje dugo vremena, konsultujte svog doktora. Takođe, pokušajte da budete fizički aktivni, da redovno istegnete ramena i vrat i provedete više vremena na otvorenom.

2. Sinusna glavobolja
Ova vrsta glavobolje izaziva sinusitis. Često je praćena groznicom, oticanjem lica i tenzijom u čelo i jagodicama.

Simptomi. Osjećate dubok pritisak i bol u čelo u predjelu obrva i ispod očiju. Bol obično ojača kada naglo pomjerite glavu. Možda imate i blokiran nos i osjećate se umorno.

Related image

Uzroci. Sinusne glavobolje su uzrokovane sinusitisom. Takođe su česta komplikacija nakon što se prehladite ili su rezultat sezonske alergije.

Tretman. Sinusne glavobolje rijetko odlaze sami. Ako imate alergiju, antihistaminici mogu pomoći. U drugim slučajevima najbolje je posjetiti doktora koji će najvjerovatnije propisati antibiotike.

3. Migrena
Svi simptomi teške glavobolje se javljaju tokom migrenskog napada koji se odvija kroz četiri glavne faze.

Uzroci. Migren je često povezan sa kršenjem metaboličkih procesa i dilatacijom krvnih sudova u mozgu. Osoba takođe može naslijediti genetsku predispoziciju za razvoj migrene.

Image result for migrena

Tretman. Trenutno nema lijeka za migrene, iako postoji niz tretmana kako bi se olakšali simptomi. Potrebno je da posjetite ljekara da biste izabrali pravi lijek. Štaviše, redovna vježba će vam pomoći da poboljšate svoje zdravlje značajno.

4. Klaster glavobolja
Klaster glavobolje su rijetke, utiču na manje od 1% populacije. Oni su pet puta češći kod muškaraca nego kod žena.

Simptomi. Klaster glavobolja može prouzrokovati bol u dodiru ili oko vaših očiju, obično sa jedne strane glave. Često se razvija u toku spavanja. Simptomi mogu takođe uključiti crvenilo očiju, osjetljivost na svjetlost i slijepost. Bol obično traje od 15 minuta do 1 sata.

Image result for klaster glavobolja

Uzroci. Naučnici ne znaju tačno šta uzrokuje glavobolje klastera. Najčešće su povezani sa poremećajima u biološkom satu tijela.

Tretman. Liječenje glavobolje klastera može biti nezgodno jer se bol i pojavljuje i nestaje spontano i na trenutak. Samo ljekar može vam može pomoći da riješite ovaj problem.

5. Mamurluk
Uzroci. Čujemo mnogo različitih verzija o tome zašto ljudi često imaju glavobolju nakon pijenja alkohola. Jedan od njih sugeriše da alkohol izaziva dilataciju krvnih sudova i utiče na nivo serotonina u tijelu. Štaviše, alkohol promoviše gubitak vode i dehidrataciju - glavni pokretači migrene.

Image result for mamurluk

Tretman. Najbolji lijek je da uzmete lijek protiv bolova, pijete dovoljno vode i dobijete dobar san. Treba za ozbiljno da uzmete mamurluk. Ako imate glavobolju nakon konzumiranja čak i male količine alkohola, može vam ukazati da bolujete od blagog oblika migrene.

Ne propustite