Šta LICE govori o vašem ZDRAVLJU? Stručnjaci otkrivaju šest opasnih simptoma!

Porodica i zdravlje
Šta LICE govori o vašem ZDRAVLJU? Stručnjaci otkrivaju šest opasnih simptoma!
.

Prema tradicionalnoj istočnoj medicini, naše lice savršeno odražava naše zdravlje i način života. Na Bright Side-u mislile da bi bilo korisno za sve nas da saznamo da li postoji nešto šta nam lice pokušava da kaže, ili možda postoje navike koje treba da se promijene. U svakom slučaju, dobro je znati šta se događa unutar vas i koje signale vaše tijelo pokušava da pošalje.

Related image

1. Tanko i mršavo lice
Vjerovatno ste otišli predaleko sa vježbanjem ili dijetom. Kada vježbate previše sprječavate kožu kože da dobije neophodnu količinu kiseonika, a najviše utiče na vašu površinu jabuke.

Related image

2. Otečeno lice
Ako vidite da je vaše lice otečeno, to znači da ćete možda morati raditi malo više ili smanjiti nivo stresa i konzumiranje alkohola. Ova tri faktora negativno utiču na proces proizvodnje kolagena, čineći kožu lica mršavom. Kako bi vaše lice izgledalo glatko i mlađe, redovno izvodite neku fizičku aktivnost i umanjite unos alkoholnih pića.

Image result for swollen face

3. Bore
Ako ste neko ko voli provoditi puno vremena na suncu, trebalo bi znati da je izlaganje ultraljubičastim vlaknima jedan od glavnih uzroka ranog gubitka bora. Pošto je koža oko očiju mnogo tanja i delikatnija, može se lako oštetiti od sunca. Zaštitite svoje lice nanošenjem sunčeve zastave čak i ako je dan oblačno.

Related image

4. Suha koža
Vaša loša ishrana je vjerovatno glavni razlog zašto je vaše lice suho i osjetljivo. Snažna ishrana rezultira nedostatkom onih važnih vitamina i minerala odgovornih za elastičnost kože. Imajte na umu da su kreme protiv starenja potpuno beskorisne ako se ne brinete o koži iznutra. Uvjerite se da konzumirate voće i povrće u raznim bojama, a uskoro ćete primijetiti vidljive rezultate na koži.

Image result for dry skin

5. Crvenilo kože
Previše kafe može izazvati iritiranu i crvenu kožu. Kofein dehidrira ćelije, izazivajući zapaljenje i suhoće. Takođe, ako radite noću i spavate tokom dana, možda vam nedostaje vitamin D, jer ne izlažete kožu suncu redovno.

Image result for skin redness

Smanjite potrošnju kofeina ili zamijenite kafu drugim ukusnim pićem. Da biste dobili dovoljno vitamina D, pokušajte da se sunčate svakog dana - ali ne zaboravite da koristite zaštitne naočare.

6. Žuta koža
Ako vidite da je vaš ton kože postao žut, možda imate probleme sa jetrom ili anemijom. Važno je da što prije konsultujete specijaliste ako primijetite te promjene na koži.

Image result for zutilo koze

7. Blijeda koža
Ako vaše lice postane bljeđe od uobičajenog, to može biti znak nedostatka gvožđa. Pokušajte povećati potrošnju hrane bogate gvoždjem, kao što su meso i mahunarke. Ne zaboravite na vitamin C, jer olakšava apsorpciju gvožđa u vašem tijelu.

Image result for blijeda koza

8. Tamni krugovi oko očiju
Ako patite od nesanice i imate nezdravu ishranu, biće teže da se borite protiv onih tamnih krugova pod vašim očima. Potrošnja duhana i alkohola takođe negativno doprinosi slabim očima.

Image result for dark circles under eyes

Trebali biste dovoljno spavati (oko 8 sati) i osloboditi se vaših loših navika. Vježba i dobro izbalansirana ishrana čine čuda za umornom kožom.

9. Akne
Ako je vaša ishrana bogata mastima i šećerima, to može biti razlog za vaš problem sa aknama. Ponekad su krive hormonske promjene. Bez obzira na to šta je uzrok, uvijek držite lice čisto i detoksifikujte kožu iznutra jedite zdravu hranu.

Image result for akne

10. Linije i bore oko usta
Ako imate duboke bore oko usta, očigledno se volite puno smijati. Ali, dok se smiješite trebalo bi da znate da te bore signaliziraju nedostatak vitamina B. I napukle usne su obično uzrokovane nedostatkom vitamina C. Zdrava ishrana bogata zelenim povrćem, pomorandžama i papričicama može pozitivno promijeniti situaciju oko vaših usana.

Image result for linije i bore oko usta

Ne propustite