Ramazanske tradicije kanadskih kuhara: La mousse, halva i još toga

Ramazan
Ramazanske tradicije kanadskih kuhara: La mousse, halva i još toga
Raznovrsnost u kanadskoj muslimanskoj kulturi i halal hrani je to što je čini tako posebnom.

Za mnoge muslimane koji poste mjesec ramazana post je od primarne važnosti. Pored toga, hrana igra važnu ulogu. Obzirom da se tokom dana posti čak i do 18 sati, bitno je da su obroci raznovrsni i podijeljeni sa porodicom i prijateljima.

Tradicionalno, iftar počinje tako što se napijemo vode i pojedemo hurme, ali ostala jela variraju ovisno od kulture.

Raznovrsnost u kanadskoj muslimanskoj kulturi i halal hrani je to što je čini tako posebnom. Tamo se nalaze muslimani sa Bliskog Istoka, iz južne Azije, Somalijci, Bosanci, Sirijci, i kineski muslimani – raznovrsnost je zaista velika.
 
Predstavljamo vam 4 jela koja su izbor kanadskih kuhara, a odražavaju muslimanske kulture raznih država. 

La Mousse

mousse-d-ananas-with

Poznati ramazanski dezert na Mauricijusu.                         

1 ananas (kokos je odlična alternativa)

4 listića agara (tj. kineske trave ili indijskog želatina)

50g šećera

1 kesica vanilije

2 šoljice (500ml) vode

krema (po izboru)

1. Izrežite ananas i izmiksajte, ostavite poneku krišku sa strane radi ukrasa.
2. Smekšajte želatin u hladnoj vodi. 
3. Pomiješajte 2 šoljice vode zajedno sa šećerom i vanilijom u lonac, i ugrijte na niskoj temperaturi dok ne postane kao sirup.
4. Dodajte ananas i kuhajte 15 minuta. 
5. Dodajte želatin i kuhajte na niskoj temperaturi dok ne postane gust.
6. Izlijte smjesu u tepsiju i pustite da se ohladi u frižideru 2 sata. 
7. Izvadite mousse, ukrasite sa kriškama ananasa i servirajte sa kremom.

Halva

halvamagdalenarusevafotoliainline

Halva je jednostavni iranski dezert koji se pravi tokom ramazana.

Za sirup:

1 šoljica šećera
1 šoljica vode
1/3 šoljice soka od ruže
1 kafena kašikica šafrana
Za tijesto:
1 šoljica brašna
¾ šoljice ulja

Za ukras:
Pistaći i bademi

1. Da biste napravili sirup, sve sastojke za sirup pomiješajte i polahko grijte u tavi dok se šećer ne otopi.
2. Da biste napravili tijesto, u drugoj tavi pomiješajte brašno i ulje na srednjoj temperaturi i miješajte dok ne postignete zlatno smeđu boju.
3. Skinite tavu sa plate i pomiješajte sa sirupom. 
4. Vratite smjesu na platu i miješajte najmanje 5-10 minuta.
5. Stavite halvu na tanjir i ukrasite pistaćima i bademima. 

Pisang Goreng

pisanggorenguckyofotolialandscape940

Indonezijski uštipci od banana.

1 ¼ šoljica brašna
2 kafene kašikice kristalnog šećera
½ šoljica mlijeka
½ kafene kašikice vanilijinog šećera
1 jaje
2 kafene kašikice istopljenog putera
4 izrezane banane (na kolutiće)
2 šoljice ulja (za prženje)

1. U velikoj posudi izmiješajte brašno i šećer.
2. U drugu posudu pomiješajte mlijeko, vanilijin šećer, jaje i istopljeni puter.
3. Polahko dodajte suhe sastojke u smjesu sa mlijekom i miješajte dok ne nestanu grudvice.
4. Banane prelijte smjesom.
5. Ugrijte ulje na srednjoj temperaturi.
6. Ubacite prelivene kolutiće banana. Pržite dok ne postanu hrskave i dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
7. Izvadite banane iz ulja, osušite na papirnim maramicama i servirajte dok su vruće.

Batata Harra

batataharraramzihachichofotoliainline

Libanski začinjeni krompir.

2 šoljice ulja (za prženje)
3 oguljena i na veće kockice izrezana krompira
3 kafene kašikice maslinovog ulja
2 kafene kašikice fino izrezanog luka
1 kafena kašikica mljevenog bijelog luka
½ kafene kašikice čilija u prahu
1/8-1/4 kafene kašikice korijandera
½ šoljice svježeg, fino izrezanog cilantra (korijandera)
1 kafena kašikica limete ili limunovog soka, svježe iscijeđenog
So i crni biber (radi ukusa)

1. Zagrijte ulje na srednjoj temperaturi i ispržite krompir dok ne postane hrskav.
2. Izvadite krompir, ocijedite ulje i stavite sa strane.
3. U drugu tavu zagrijte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi i pecite luk dok ne postane providan. Dodajte bijeli luk, čili u prahu, korijander i cilantro i nastavite kuhati. Dodajte krompir i dobro izmiješajte. Dodajte so, crni biber i limunov sok. Opet miješajte dok premaz ne bude jednak.
4. Servirajte kao toplo predjelo uz isprženo meso.

Ne propustite