Ramazanske tradicije kanadskih kuhara: La mousse, halva i još toga
Za mnoge muslimane koji poste mjesec ramazana post je od primarne važnosti. Pored toga, hrana igra važnu ulogu. Obzirom da se tokom dana posti čak i do 18 sati, bitno je da su obroci raznovrsni i podijeljeni sa porodicom i prijateljima.
Tradicionalno, iftar počinje tako što se napijemo vode i pojedemo hurme, ali ostala jela variraju ovisno od kulture.
Raznovrsnost u kanadskoj muslimanskoj kulturi i halal hrani je to što je čini tako posebnom. Tamo se nalaze muslimani sa Bliskog Istoka, iz južne Azije, Somalijci, Bosanci, Sirijci, i kineski muslimani – raznovrsnost je zaista velika.
Predstavljamo vam 4 jela koja su izbor kanadskih kuhara, a odražavaju muslimanske kulture raznih država.
La Mousse
Poznati ramazanski dezert na Mauricijusu.
1 ananas (kokos je odlična alternativa)
4 listića agara (tj. kineske trave ili indijskog želatina)
50g šećera
1 kesica vanilije
2 šoljice (500ml) vode
krema (po izboru)
1. Izrežite ananas i izmiksajte, ostavite poneku krišku sa strane radi ukrasa.
2. Smekšajte želatin u hladnoj vodi.
3. Pomiješajte 2 šoljice vode zajedno sa šećerom i vanilijom u lonac, i ugrijte na niskoj temperaturi dok ne postane kao sirup.
4. Dodajte ananas i kuhajte 15 minuta.
5. Dodajte želatin i kuhajte na niskoj temperaturi dok ne postane gust.
6. Izlijte smjesu u tepsiju i pustite da se ohladi u frižideru 2 sata.
7. Izvadite mousse, ukrasite sa kriškama ananasa i servirajte sa kremom.
Halva
Halva je jednostavni iranski dezert koji se pravi tokom ramazana.
Za sirup:
1 šoljica šećera
1 šoljica vode
1/3 šoljice soka od ruže
1 kafena kašikica šafrana
Za tijesto:
1 šoljica brašna
¾ šoljice ulja
Za ukras:
Pistaći i bademi
1. Da biste napravili sirup, sve sastojke za sirup pomiješajte i polahko grijte u tavi dok se šećer ne otopi.
2. Da biste napravili tijesto, u drugoj tavi pomiješajte brašno i ulje na srednjoj temperaturi i miješajte dok ne postignete zlatno smeđu boju.
3. Skinite tavu sa plate i pomiješajte sa sirupom.
4. Vratite smjesu na platu i miješajte najmanje 5-10 minuta.
5. Stavite halvu na tanjir i ukrasite pistaćima i bademima.
Pisang Goreng
Indonezijski uštipci od banana.
1 ¼ šoljica brašna
2 kafene kašikice kristalnog šećera
½ šoljica mlijeka
½ kafene kašikice vanilijinog šećera
1 jaje
2 kafene kašikice istopljenog putera
4 izrezane banane (na kolutiće)
2 šoljice ulja (za prženje)
1. U velikoj posudi izmiješajte brašno i šećer.
2. U drugu posudu pomiješajte mlijeko, vanilijin šećer, jaje i istopljeni puter.
3. Polahko dodajte suhe sastojke u smjesu sa mlijekom i miješajte dok ne nestanu grudvice.
4. Banane prelijte smjesom.
5. Ugrijte ulje na srednjoj temperaturi.
6. Ubacite prelivene kolutiće banana. Pržite dok ne postanu hrskave i dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
7. Izvadite banane iz ulja, osušite na papirnim maramicama i servirajte dok su vruće.
Batata Harra
Libanski začinjeni krompir.
2 šoljice ulja (za prženje)
3 oguljena i na veće kockice izrezana krompira
3 kafene kašikice maslinovog ulja
2 kafene kašikice fino izrezanog luka
1 kafena kašikica mljevenog bijelog luka
½ kafene kašikice čilija u prahu
1/8-1/4 kafene kašikice korijandera
½ šoljice svježeg, fino izrezanog cilantra (korijandera)
1 kafena kašikica limete ili limunovog soka, svježe iscijeđenog
So i crni biber (radi ukusa)
1. Zagrijte ulje na srednjoj temperaturi i ispržite krompir dok ne postane hrskav.
2. Izvadite krompir, ocijedite ulje i stavite sa strane.
3. U drugu tavu zagrijte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi i pecite luk dok ne postane providan. Dodajte bijeli luk, čili u prahu, korijander i cilantro i nastavite kuhati. Dodajte krompir i dobro izmiješajte. Dodajte so, crni biber i limunov sok. Opet miješajte dok premaz ne bude jednak.
4. Servirajte kao toplo predjelo uz isprženo meso.