IMATE VISOK KRVNI PRITISAK? Pojedite OVO POVRĆE I značajno ga SNIZITE!

Zdrav život
IMATE VISOK KRVNI PRITISAK? Pojedite OVO POVRĆE I značajno ga SNIZITE!
.

Ako imate problema sa visokim krvnim pritiskom, celer je odlična pomoć za njegovo snižavanje, a poznat je i kao čistač organizma jer je sjajan diuretik. Ovaj korijenasti plod u ishrani sprječava i nadutost i probavne smetnje.

Image result for celerRelated imageImage result for celer za zdravlje

Celer važi i za biljku koja ima moć da sprječava hronične upale u organizmu, kojih nismo ni svjesni, a koje vremenom mogu da uzrokuju pojavu dijabetesa, pa čak i Alchajmerove bolest. 

Image result for celer

Jedinjenje 3-N-butilftalid, kojim celer obiluje efikasno je u održavanju normalnog nivoa holesterola. Istovremeno smanjuje nivo lošeg holesterola. 

Related image

Celer je savršena namirnica koju bi trebalo dodati ishrani ukoliko postoji želja da se održi ili postigne vitka linija, jer se u samom plodu i stabljici nalazi vrlo mali broj kalorija.Korijen celera snižava šećer u krvi, a povoljno djeluje i na hormone i uspješno reguliše menstruacijau. 

Related image

Ljekovitost celera se potvrdila i u liječenju niza oboljenja koja nastaju kao posljedica stresa, a djelotvoran je i u slučaju astme, prehlade i bolova u grlu. Osim što sprječava nadutost i probleme sa varenjem, otklanja i loš zadah.  

Image result for celer

Image result for celer za zdravlje

I PROTIV BOLOVA
Sok od celera je pravi eliskir jer svi aktivni sastojci ove ljekovite biljke brzo stižu u krvotok. Osim pomenutih zdravstvenih dobrobiti ovaj napitak može da se koristiti kao pomoćno sredsto u liječenju reumatizma, gihta, artritisa, otoka povezanih sa kardiovaskularnim oboljenima, kamena u bubregu i mokraćnoj bešici, zatim urinarnih infekcija, kao i kod regulisanja povećane tjelesne težine. Stabiljku i koren celera najprije izrendajte, a potom iscijedite sok. Možete da ga začinite sa par kapi limuna i malo meda.

Image result for celer za zdravlje

Related image

Ne propustite