KESTEN kao ČUDOTVORNI LIJEK ZA ČAK 10 BOLESTI!
Na našim ulicama miriše pečeni kesten, koji nije samo ukusan, već i zdrav.
Oktobar ne samo da donosi puno opalog lišća, već i veoma zdrave plodove koji su bogati hranjivim materijama, mineralima i vitaminima. U jesen, najbolja grickalica je kesten. Kao i ostale vrste oraha, kesten sadrži masti, ali u mnogo manjoj količini. Potrebno je da u toku dana pojedete najmanje 80 grama kestena kako biste zadovoljili potrebe organizma.
Kestenje donosi organizmu vlakna, magnezijum, bakar, mangan, kalcijum, cink, gvožđe i kalijum. Vlakna iz kestena će vam pomoći da smanjite nivo holesterola. Od kestena možete napraviti brašno i pire, jer je bez glutena, baš kao lješnik i badem. Sa druge strane, ima veći procenat skroba, što ga čini sličnim krompiru i kukuruzu.
Kesten kao lijek
Kestenje se može jesti kuhano, pečeno, u obliku kaše ili čaja. U bilo kojoj formi koju ćete jesti, osjetićete zanimljiv ukus i dobiti hranjive sastojke koje sadrži.
Bronhitis i bubrežni problemi
Kesten je poznat po tome što pomaže kod probavnih i bubrežnih problema. Čaj od kestena takođe pomaže u simptomima astme i bronhitisa.
Divlji kesten
Važno je odvojiti divlji kesten od pitomog, jer nije pogodan za jelo. Od njega se pripremaju različite tinkture i kremovi, jer je veoma ljekovit. Divlji kesten se koristi kao lijek za probleme sa proširenim venama i hemoroidima, bolnim menstruacijama i uvećanom prostatom.
Kesten štiti srce
U kestenu nalazimo visok nivo nezasićenih masti. One štite kardiovaskularni sistem i vlakna kestena će pomoći u smanjenju nivoa holesterola.
Odvaja višak vode
Kesten ima sposobnost da izvuče višak vode iz tijela, što pomaže bubrežnim bolesnicima i kod stomačnih problema. Pomaže u cirkulaciji i protoku hrane i vode kroz crijeva.
Protiv upale
Zbog svojih antiinflamatornih svojstava, kestenje je idealna hrana za ljude koji pate od artritisa i reumatizma.