Evo kako se STRES ODRAŽAVA na VAŠE TIJELO i na KOJE DIJELOVE NAJVIŠE: IZBJEGNITE taj PROBLEM uz pomoć OVOGA!

Porodica i zdravlje
Evo kako se STRES ODRAŽAVA na VAŠE TIJELO i na KOJE DIJELOVE NAJVIŠE: IZBJEGNITE taj PROBLEM uz pomoć OVOGA!
.

Svi smo često čuli da stres ima veliki uticaj na naše zdravlje. Istraživači vjeruju da se dugoročni kontinuirani stres može stvarno akumulirati u određenim oblastima našeg tijela i možda griješimo u potrazi za nekim zdravstvenim tretmanom dok je pravi uzrok problema psihološki.

Related image

Na portalu Bright Side-u istraživanja su pokazala da svi čitaoci ostaju zdravi, pa su pripremili ovaj izbor da pokažu rezultate ovog istraživanja.

Related image

1. Vrat i ramena
Stres dovodi do stezanja i napetosti u mišićima u vratu i ramenima. Kada smo pod stresom, podsvijesno podižemo ramena i ova pozicija stapa mišića vrata i ramena i na ovim prostorima završavamo sa bolom.

2. Glava
Kada smo glasni, često završavamo sa migrenama i glavoboljama. Ovo je rezultat oslobađanja hemikalija našeg tijela tokom stresa. Ove hemikalije utiču na živce i krvne sudove u mozgu, što dovodi do glavobolje.

Related image

3. Stomak
Naš stomak brzo reaguje na našu mentalnu dobrobit. Stres može imati uticaj ne samo na to koliko dobro funkcioniše naša crijevica, već naučnici vjeruju da može promijeniti sastav mikroba u stomaku. Stres takođe može prouzrokovati da vaše tijelo počne da pravi više probavne kiseline koja dovodi do zgrušavanja.

Image result for bol u stomaku

4. Donji dio leđa
Naučnici vjeruju da je bol u leđima često u vašoj glavi. Kada smo pod stresom, težimo da promijenimo našu rutinu, ponašanje, kako hodamo, kako spavamo, kako sjedimo, a ove promjene mogu uticati na mišiće oko kičme. Kada se ovi mišići zatežu, možda ćemo osjećati bol u donjem dijelu leđa.

Image result for bol u donjem dijelu ledja

5. Vilica
Da li vam je ikada rečeno da ste grili zube? Postoji velika šansa da je stres skoro u potpunosti odgovoran za ovo. Glavni mišić vilice, nazvana mišićem masera, završava se napetostima pod stresom i podstiče bradu da se kreće sa strane na stranu, što je upravo razlog za mljevenje zubi.

Related image

6. Koža
Kada doživimo stres, naše tijelo oslobađa "hormone stresa" što našu kožu čini veoma osjetljivom. Ovi hormoni aktiviraju i kožne žlijezde i počinju da proizvode više ulja, što blokira pore i rezultuje akni, bubuljicama, prodorima i drugim problemima kože.

7. Gušterača
Pod hroničnim stresnim uslovima, naše tijelo može dati signal gušterači da proizvodi više insulina nego što je zaista potrebno. Ova česta prekomjerna proizvodnja insulina može oštetiti arterije, dovesti do povećanja tjelesne težine i čak povećati rizik od dijabetesa.

Related image

8. Srce
Stres od emocionalnog povređivanja povećava krvni pritisak, takođe utiče na srce. Za mnoge srčane bolesti se smatra da su stresni. Dugotrajni stres takođe može promijeniti srčani ritam do tačke da može potencijalno dovesti do srčanog udara ili moždanog udara.

Image result for srce bol

 

 

Ne propustite