8 znakova da su VAŠEM TIJELU OČAJNIČKI POTREBNI VITAMINI!

Zdrav život
8 znakova da su VAŠEM TIJELU OČAJNIČKI POTREBNI VITAMINI!
.

Vitamin D je vitamin koji rastvara masti, koji u velikoj mjeri utieče na sisteme našeg tijela od obezbjeđivanja kalcijuma našim kostima do jačanja našeg imunološkog sistema. Normalno dobijamo ovaj vitamin iz namirnica, suplemenata i sunčevih zraka, ali kada nešto prođe pogrešno i mi se suočavamo sa nedostatkom vitamina D, naši sistemi tijela mogu da raskinu.

Related imageRelated image

Portal Bright Side, proučavao je najčešće znakove niske količine vitamina D i želi da vam kaže šta je pronašao.

Related image

1. Znojenje
Postoji niz simptoma koji mogu pokazati da je nivo vitamina D nizak. Naučna literatura opisuje prekomjerno znojenje kod novorođenčadi kao jedan od ranih znakova nedostatka ovog vitamina. Jedan od najočiglednijih simptoma nedostatka vitamina D kod odraslih je prekomjerno znojenje glave u odnosu na ostatak tijela.

Image result for znojenje

Ako se vaša glava puno znoji, ovo može biti povezano sa nedostatkom vitamina D u vašem tijelu i možda ćete morati da se konsultujete sa svojim ljekarom.

Related image

2. Bol u kostima
Nedostatak vitamina D može uticati na sposobnost tijela da stavlja kalcijum u koštano tkivo, što može dovesti do osteomalacije ili slabljenja kostiju. Nedostatak vitamina D može biti povezan sa različitim muskuloskeletnim bolovima, naročito sa bolovima u tibijalnom kostiju i osjetljivosti.

Image result for bol u kostima

Preporučuje se da obezbijedi dnevno unos neophodne količine vitamina D kako bi izbjegli bolove u kostima, prelome kostiju i slične bolesti kao što je osteoporoza.

Related image

3. Bol u mišićima
Vitamin D ne utiče samo na naše kosti već i na naše mišiće. Nedostatak ovog vitamina može uzrokovati teške bolove u mišićima, slabost, smanjenu mišićnu masu, zatim loš oporavak mišića nakon intenzivne fizičke aktivnosti.

Image result for bol u misicima

Nizak nivo vitamina D takođe može izazvati hronično široko rasprostranjen bol u tijelu, što je jedan od glavnih simptoma fibromialgije.

Image result for bol u misicima

4. Slab imuni sistem
Vitamin D igra ogromnu ulogu u podršci našem imunološkom sistemu. Bez obzira na sve, ljekari su počeli da koriste ovaj vitamin za liječenje infekcija prije mnogo vremena prije otkrivanja antibiotika. Pacijenti sa tuberkulozom, na primjer, bili su poslati u sanatorije gdje su bili izloženi sunčevoj svjetlosti koja je, kao što su ljekari tada mislili, direktno ubila infekciju. Dakle, ako imate patnju od čestih virusnih infekcija, možda će biti razloga da će se pojaviti niski nivoi vitamina D.

Image result for slab imuni sistem

5. Umor i slabost
Ispostavlja se da nedostatak vitamina D u tijelu takođe može biti uključen. Studija koja je uticala na uticaj suplementacije vitamina D na pacijente sa umorom pokazala je značajno smanjenje simptoma zamora nakon normalizacije nivoa vitamina D.

Image result for umor i slabost

6. Sporo zarastanje rana
Studija je pokazala da je 12 nedjelja dovoljno za dopunu vitamina D, što je rezultiralo značajnom redukcijom rana kod pacijenata sa dijabetičkim ulkusima stopala. Naučnici vjeruju da je vitamin D pozitivno uticao na stabilizaciju nivoa glukoze u krvi i holesterola kod pacijenata koji su istraživani. Ako vaše rane zarastaju lagano (naročito ako imate dijabetes), obratite pažnju na nivo ovog vitamina u vašem tijelu.

Image result for sporo zarastanje rana

7. Gubitak kose
Postoji mnogo faktora koji mogu izazvati gubitak kose, a nedostatak vitamina D je jedan od njih. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do oštećenog procesa bicikliranja kose, smanjujući kosu i gubitka. Vitamin D igra integralni dio procesa rasta dlake na mjestu nastanka kose i može se koristiti kao dodatak u cilju tretmana gubitka kose.

Related image

8. Anksioznost i depresija
Vitamin D je jedinstveni vitamin koji utiče na mnoge dijelove tijela, uključujući i mozak. Nakon što je vitamin konzumiran hranom ili sintetizovan u našoj koži, oslobađa neurotransmitere poput dopamina i serotonina koji utiču na funkcionisanje mozga. Prema naučnicima, nedostatak vitamina D može dovesti do anksioznosti, depresije i čak može biti povezan sa mentalnim bolestima, uključujući šizofreniju.

Image result for anksioznost i depresija

Ako imate bilo koji od znakova nedostatka vitamina D, planirajte posjetu svom doktoru koji će procijeniti nivo sadržaj ovog vitamina u vašem tijelu i propisati vam potrebnu dozu vitamina D.

Image result for anksioznost i depresija

Ne propustite