SKANDAL ZBOG SRPSKE ZASTAVE U PREDSJEDNIŠTVU BiH: Komšić će prijaviti Dodika (VIDEO)

Bosna i Hercegovina
SKANDAL ZBOG SRPSKE ZASTAVE U PREDSJEDNIŠTVU BiH: Komšić će prijaviti Dodika (VIDEO)
.

Hrvatski i bošnjački članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović najavili su danas da će zbog kršenja zakona prijaviti svog srpskog kolegu Milorada Dodika koji je u urede državnog vrha unio zastavu Republike Srpske (RS).

Dodik je ranije danas u svečani salon Predsjedništva, u kojemu je primio vjerodajnice novog ambasadora Srbije, unio zastavu srpskog entiteta, iako je to suprotno zakonu o zastavi BiH i poslovniku o radu državnog vrha.

Prema zakonu može istaknuti samo zastave BiH i zemlje iz koje dolazi ambasador.

dodik7

Zakon nalaže da se pri primanju vjerodajnica ističu samo zastava BiH i zastava države iz koje dolazi ambasador.

"Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović neće tolerirati neodgovornost, bahatost i kršenje zakona koje je danas iskazao predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Današnjim postupkom Dodik je oskvrnuo ceremoniju predaje vjerodajnica i narušio međunarodni ugled Predsjedništva BiH", stoji u zajedničkom priopćenju Komšića i Džaferovića.

Dvojica dužnosnika kažu da su Dodik i zaposlenici njegova ureda svjesno ignorirali upozorenja službe za protokol da postavljanje entitetskih zastava nije dopušteno i najavili da će srpskog kolegu prijaviti za kršenje zakona o zastavi BiH.

Dodik se tako u svom prvom radnom tjednu na dužnosti, osim što je prekršio zakon o zastavi i poslovnik o radu državnog vrha, posvađao se s američkim predsjednikom i danas na prvoj konferenciji za novinare najavio propast Deutsche Bank te protekcionističke mjere za spas gospodarstva BiH.

Sve to Dodik je obavio danas kada je održao i svoju prvu konferenciju za novinare u novoj ulozi člana državnog vrha, a organizirao ju je izvan sjedišta Predsjedništva BiH odnosno u zgradi koju koristi vlada Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Prije toga je u zgradi Predsjedništva BiH primio vjerodajnice novog veleposlanika Srbije u toj zemlji Aleksandra Đorđevića, nekadašnjeg ravnatelja srbijanske tajne službe BIA.

Gdje Dodik tu i zastava RS

Prigodu je Dodik iskoristio da bi u svečani salon državnog predsjedništva postavio zastavu RS iako je to protivno odredbama Zakona o zastavi i grbu BiH i poslovnika o radu Predsjedništva BiH koji u državnim institucijama predviđaju postavljanje samo državnih, a ne i entitetskih obilježja.

Novinarima je nakon toga kazao da će inzistirati na tome da zastava RS bude svugdje gdje je i on te će stoga ultimativno zatražiti i promjene poslovnika o radu Predsjedništva BiH.

"Počet ćemo od zastave", kazao je Dodik pa konstatirao da mu se zastava BiH ionako ne sviđa jer je i ona nametnuta odlukom nekadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice Carlosa Westendorpa.

Dodika je silno razljutila činjenica da je on kao i druga dva člana Predsjedništva BiH tokom dana dobila pismo američkog predsjednika Donalda Trumpa kojim im je čestitao 25. novembra kao Dan državnosti BiH.

"Ja sam mu (Trumpu) odmah napisao pismo da to nije moj dan državnosti i da BiH nema svoj dan državnosti", kazao je Dodik koji godinama inzistira na povijesnom diskontinuitetu današnje BiH i tvrdi da ona nema nikakve veze s BiH iz prošlosti.

"To nije dan državnosti nego dan ZAVNOBiH-a", ponudio je Dodik svoju povijesnu ekspertizu i potvrdio da će u RS i iduće godine "veoma pompozno" proslaviti 9. novembru kao dan entiteta iako je Ustavni sud BiH taj praznik proglasio neustavnim. 

dodik

Trump je Dodika dodatno iznervirao jer mu je u pismu poželio napredak BiH na euroatlantskom putu, a Dodik je, kako sam tvrdi, i na to odgovorio porukom kako se američki predsjednik preračunao jer je zaboravio da u RS-u ne žele da BiH postane članicom NATO-a.

"Odluka (o ulasku) u NATO nije donesena. Mi smo povrijeđeni i bombama pogođeni i Srbima će trebati desetljeća da podnesu činjenicu da ih je NATO bombardirao", kazao je Dodik.

Novinarima je iznio i tvrdnju koja po svemu podsjeća na "alternativne činjenice", kazavši da je najmoćnija njemačka banka Deutsche Bank praktično pred propašću i prijeti joj sudbina američke investicijske banke Lehman Brothers koja je bankrotirala 2008. što je izavalo recesijski val od kojega se svijet godinama oporavljao.

Dodik je to izjavio predstvaljajući svoj konfuzni paket mjera koje bi pomogle gospodarski oporavak ustvrdivši da Središnja banka BiH ne bi trebala držati svoje valutne depozite u Deutsche Bank nego bi ih trebala povući u BiH i njima otkupljivati vrijednosnice koje bi izdavali eniteti.

dodik3

Najavio je da kani predložiti ograničenje uvoza iz država koje potpomažu svoje gospodarstvo poticajima, a kao primjer naveo je da Hrvatska stimulira svoju poljoprivredu pet puta više nego BiH, Njemačka 13 puta više. To je po Dodiku neka vrsta međunarodne urote i zato bi trebalo uvesti protekcionističke mjere i ograničiti uvoz roba iz inozemstva te zabraniti izvoz trupaca kako bi se poboljšala industrija namještaja u BiH.

Dodik je na kraju poručio da BiH nije članica Europske unije pa i ne mora poštovati sve što dolazi iz top bloka. 

Najavio je da će u idućih deset dana pokušati organizirati prvu sjednicu Predsjedništva BiH u novom sazivu te za svoje zamisli zatražiti potporu ostale dvojice članova, Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Ne propustite