OD DAVNINA JE POZNATA KAO ELIKSIR DUGOVJEČNOSTI: Zovu je 'KRALJICOM LJEKOVITIH BILJAKA'

Porodica i zdravlje
OD DAVNINA JE POZNATA KAO ELIKSIR DUGOVJEČNOSTI: Zovu je 'KRALJICOM LJEKOVITIH BILJAKA'
.

Od davnina je poznata kao eliksir dugovječnosti. Zbog svoje hranjive vrijednosti i izuzetnih ljekovitih karakteristika nazivaju je "Kraljicom ljekovitih biljaka".

Related image

U svijetu je poznatija kao Aloe vera Barbadensis Miller.

Image result for aloe vera

Ime je dobila po botaničaru Milleru, koji ju je otkrio na strvu Barbadosu i uvrstio u registar ljekovitog bilja. Riječ Aloe potiče iz latinske forme arapskog naziva "Aloeh", Sirijskog "Alwai" ili hebrejskog "Halal", čije je značenje "izuzetno gorka materija", što ukazuje na izuzetno gorku žutu tečnost, mlijeko, odnosno sok, koju sadrži biljka, a nalazi se neposredno ispod tankog kožastog tkiva, odnosno kore.

Related image

Komercijalni naziv Aloa Vera je latinskog porijekla i znači "prava Aloa". Žuti "ljekoviti" sok su u ove svrhe koristili još u 4. vijeku p.n.e. Aloa je hranljiva biljka za svaku ćeliju ljudskog organizma. Kada je ćelija zdrava, onda je otporna i sposobna da izvrši sve funkcije koje joj je priroda dala. Biljka je radi vlastitog opstanka razvila bogat sadržaj vitamina, aminokiselina, enzima i mineralnih materija da bi osigurala svoj opstanak u oskudnim okolnostima postojanja.

Sama ljekovitost se nalazi u komponentama koje imaju različite i specijalne energetske vrijednosti. Aloe je biljka koja spada u porodicu ljiljana i u svijetu je poznato preko 250 vrsta, od kojih svega četiri imaju ljekovito dejstvo, a najveće Aloe Vera (Barbadensis Miler). Sječenjem listova i njihovim presovanjem cijedi se sok koji se stabilizuje Papajom, a ima hranljivi i ljekoviti učinak koji daju preko 200 aktivnih sastojaka Aloe potrebnih za svakodnevno funkcionisanje svake ćelije.

Prirodno raste samo u područjima sa toplom i suhom klimom. Od biljke se najviše upotrebljava njen gel, želatinasta masa koja se nalazi u unutrašnjosti lista. Aloe Barbadensis Miller ima sabljaste, špicaste listove, sa testerastim ivicama, koji po obliku podsjećaju na ružu, rastu pri zemlji. Iz sredine ruže raste cvijetna drška koja se završava u vidu žutog ili crvenkastog cjevolikog cveća. Aloa spada u porodicu ljiljana, a cvijet podsjeća na cvijet istočnog ljiljana.

Related image

Naučnici su ustanovili da gel Aloe vere sadrži preko 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka i među njima:

VITAMINE: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folnu kiselinu;

MINERALE: (više od 20); Gel sadrži magnezijum, mangan, cink, bakar, hrom, kalcijum, kalijum i gvožđe.

MUKOPOLISAHARIDE: imuno-modulatori (pomažu kod AIDS-a, karcinoma, imunoloških poremećaja), antioksidansi, imaju protivupalno, antibakterijsko i antivirusno delovanje.

AMINOKISELINE: (potrebne za sintezu bjelančevina) - ljudskom organizmu su neophodne 22 aminokiseline za izgradnju bjelančevina. Gel aloe Vere obezbjeđuje 20 od ovih aminokiselina. Ono što je još važnije jeste da ovaj gel obezbjeđuje osam od osam esencijalnih amionokiselina koje nije moguće proizvesti u organizmu i koje se zbog toga moraju uzimati kroz hranu.

ENZIME: (16 enzima) iz grupe proteaza, amilaza, lipaza i celulaza (pomažu varenje bjelančevina, ugljenih hidrata, masti i celuloze)

ANTRAKININE: Najvažniji među njima su aloin i emodin, ali svi zajedno predstavljaju moćne analgetike, i priznato im je posjedovanje antibakterijskih i baktericidnih svojstava. U čistom obliku, oni su i moćni laksativi.

LIGNINE: Ova drvenasta supstanca omogućava Aloi Veri da prodire duboko u kožu.

SAPONINE Ovo su pjenušave (sapunaste) supstance koje ispoljavaju antimikrobijalni efekat protiv bakterija, virusa, gljivica i kvasaca, kao što je kandida.

STEROLE: Tri glavna, među njima djeluju kao moćni antiinflamatorni (antizapaljenski) agensi...

Ako se gel Aloe vere pije kao napitak (oralna upotreba), djeluje dobrotvorno na mnogobrojne funkcije organizma:

- jača imunološki sistem

- smanjuje upale

- uništava viruse, bakterije, gljivice, parazite, licinke i spore

- detoksifikuje organizam

- podstiče metabolizam i djelovanje svih organa: jetre, žuči, bubrega, srca, živčanog i sistema za varenje, kože, očiju…

- pomaže kod odvikavanja od pušenja, alkohola i opojnih droga

- kod lokalne upotrebe u obliku krema, sprejeva i kapljica idealno je sredstvo za: njegu kože, alergije, zacjeljivanje rana i opeklina, zaustavljanje krvarenja iz rana, kod bolova u zglobovima i mišićima, za njegu zuba i usne šupljine, njegu i bolesti očiju (konjunktivitis, mrena…), za akne, seboreju, perut…

Related image

Djelovanje

Podstiče varenje, neutralizuje povišenu želudačnu kiselinu, uravnotežuje djelovanje gastrointestinalnih simbiotičnih bakterija, smanjuje gljivice, normalizuje pH stolice, pomaže kod iritabilnog crijevnog sindroma, kolitisa, proliva i zatvorenosti. Prodire kroz zidove trakta za varenje, ispire štetne bakterije i čisti crijevne resice od naslaga. Na taj način smanjuje upale i povećava apsorpciju hranjivih materija.

Related image

JETRA I ŽUČ - Poboljšava rad jetre, detoksifikuje je i regenerise. Preporučuje se kao dodatna terapija kod bolesti žuči, ciroze jetre, akutnog i hroničnog hepatitisa i masne jetre.

ŠEĆERNA BOLEST - Reguliše i snižava nivo šećera u krvi, smanjuje oscilacije šećera.

SRCE I KRVNE ŽILE - Jača srčani mišić. Snižava nivo holesterola u krvi i krvni pritisak te smanjuje učestalost napada angine pektoris.

BOLESTI IMUNOLOŠKOG SISTEMA (TUMORI, RAK, AIDS) - Aloe vera sadrži faktore koji uništavaju tumore (alfa faktor, blokira dotok krvi u rastući tumor). Podstiče imunološki sistem. Kao dopunska terapija, smanjuje štetne nuspojave hemo i radio terapije.

ALERGIJSKE BOLESTI, ASTMA - Ublažava simptome astme i alergija.

MOKRAĆNI PUTEVI I PROSTATA - Ublažava akutne i hronične upale, djeluje i na bakterije koje su otporne na antibiotike.

RESPIRATORNI ORGANI - Pomaže kod akutnih i hroničnih upala respiratornih organa (upala sinusa, ždrela, glasnih žica, pluca itd).

BOLOVI U ZGLOBOVIMA, REUMA, OSTEOARTRITIS, OSTEOPOROZA - Smanjuje upalu, crvenilo, bolove i oticanje zglobova i mišića. Djeluje je kod uganuća, nategnuća i upala tetiva, modrica… Pomaže kod neuralgija, išijasa i glavobolje. U kombinaciji sa organskim spojevima kalcijuma djeluje kod osteoporoze.

Related image

Ne propustite