MEKINJE, bolje i od laksativa!

Porodica i zdravlje
MEKINJE, bolje i od laksativa!
.

Osobe koje pate od čestih zatvora trebale bi u ishranu da unesu više namirnica bogatih vlaknima i piti više tečnosti, savjetuju stručnjaci. Jedan od najboljih lijekova protiv zatvora su mekinje.

Related image

Integralne žitarice, povrće i voće također su bogati vlaknima. Koristite li laksative, obavezno se savjetujte sa ljekarom. Na rad debelog crijeva mogu štetno da utiču i razni lijekovi kao što su tablete za regulaciju krvnog pritiska, antidepresivi i tablete protiv bolova. Od biljnih čajeva kod zatvora pomažu biljke, sijena i krušina.

Related image

KAŠA OD MEKINJA!
Ukusan i zdrav doručak možete pripremiti za nekoliko minuta. Stavite šolju vode da provri. Uzmite kašiku-dvije pšeničnih mekinja, kašiku-dvije zobenih mekinja, kašičicu meda, šaku suhih grožđica ili brusnica, tri-četiri sirova lješnika ili badema, na vrh noža cimeta. Sve to zaiijte ključalom vodom i miješajte dok se ne napravi kaša.

Image result for kasa od mekinja

Budite nešto oprezniji sa mekinjama, jer je poznato da one radu crijeva, pa ih polako uvodite u ishranu jer mogu izazvati dijareju. A ako vam se učini da kaše nema dovoljno – dodajte u nju nasjeckanu jabuku ili bananu.

Related image

Related image

Ne propustite