Američki predsjednik podržava Saudijsku Arabiju unatoč ubistvu novinara

Aktuelno
Američki predsjednik podržava Saudijsku Arabiju unatoč ubistvu novinara
.

Američki predsjednik Donald Trump nije danas isključio mogućnost da je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman znao za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, ali je rekao da to neće ugroziti "neslomljive" veze Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije.

Trumpova izjava, objavljena na stranici Bijele kuće i pisana u najmanju ruku neuobičajenim stilom za službena priopćenja, počinje uvodnim sloganom "Amerika prvo!" kao podnaslovom, a prva rečenica izjave glasi: "Svijet je vrlo opasno mjesto!".

"Kralj Salman i princ prijestolonasljednik Muhamed bin Salman energično poriču bilo kakvo znanje o planiranju ili izvršenju ubojstva Khashoggija. Naše obavještajne službe nastavljaju procjenjivati sve informacije - ali lako je moguće da je princ prijestolonasljednik znao za ovaj tragični događaj  iz a možda i nije!", rekao je američki predsjednik u priopćenju. 

 

"S tim u vidu, možda nikada nećemo doznati sve činjenice u vezi s ubojstvom Jamala Khashoggija. U svakom slučaju, SAD će i ubuduće biti pouzdan partner Saudijske Arabije", dodao je.

Američki predsjednik je naveo razloge zbog kojih je savez dviju zemalja strateški: borba protiv zajedničkog neprijatelja, Irana, suzbijanje "radikalnog islamskog terorizma", kupnja američkog oružja i stabilnost cijena nafte koje je Rijad najveći svjetski izvoznik.

Washington Post: CIA utvrdila da je princ Muhamed naručio ubojstvo

Po Trumpovim riječima, američke obavještajne agencije "i dalje analiziraju sve informacije". Neki američki mediji, pa tako i Washington Post u kojemu je ubijeni novinar redovito objavljivao svoje kolumne, ipak su izvijestili da je CIA došla do zaključka da je moćni prijestolonasljednik naručio to ubojstvo.

Jamal Khashoggi koji je živio u SAD-u i bio je kritičan prema saudijskom režimu, ubijen je 2. listopada u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu kamo je došao kako bi obavio formalnosti radi vjenčanja s turskom državljankom.

Američki Kongres, pa i Trumpovi republikanci, traži ipak od Washingtona da kazni naručitelje.

"Razumijem da članovi Kongresa žele ići u drugom smjeru iz političkih ili drugih razloga - oni to slobodno mogu učiniti", rekao je Donald Trump u priopćenju. "Uzet ću u obzir sve prijedloge koje dobijem, ali samo ako se ne kose s bezuvjetnom sigurnošću Amerike", zaključio je.

 

Ne propustite