ZDRAVLJE ULAZI NA USTA! 9 pravila ishrane za dug i zdrav život!

Zdrav život
ZDRAVLJE ULAZI NA USTA! 9 pravila ishrane za dug i zdrav život!
.

Ono što unosite u organizam hranom, od velikog je značaja za zdravlje i otpornost organizma prema raznim bolestima, zato birajte hranu koju jedete i  obezbjedite vašem tijelu sve što mu je potrebno za normalno funkcionisanje.

1. Pazite na prekomjernu tjelesnu težinu - cijeli niz studija povezuje prekomjernu tjelesnu težinu sa razvojem bolesti tipa: kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest, artritis, hipertenzija, žučni kamenci, neke vrste karcinoma. Već mali gubitci na tjelesnoj težini smanjuju rizik razvoja bolesti.

1

2. Budite fizički aktivni, izbjegavajte sjedalački način življenja. 3 puta tjedno po 30 min umjerene aktivnosti, hodanje, bicikl, plivanje smanjuje rizik srčanih bolesti, šećerne bolesti i karcinoma debelog crijeva. Osim toga, podiže nam sposobnost lokomotornog sustava te cijeli organizam radi na boljem nivou.

3. Konzumirajte raznoliku prehranu - nema te hrane koja sadrži sve potrebne elemente za normalno funkcioniranje organizma. Važno je prepoznati hranu koju ne podnosimo te izabirati hranu koja nam možda nedostaje.

2

4. Koristite razno voće, povrće i cjelovite žitarice - koji su bogati sa nutrientima (vitamini minerali i dr.), bogati dugim vlaknima, a ne sadrže veliku količinu kalorija.

5. Birajte prehranu siromašnu zasićenim masnoćama i kolesterolom, drugim riječima koristite dobre masnoće jer su one dobre za naš organizam. Koje su to dobre a koje loše?
Loše: 
- jako pržena hrana
- maslac
- margarin
- iznutrice 
- vrhnje 
- masni sirevi 
- razni preljevi 
- krekeri
- kolači sa velikom količinom masti.

Dobre:
- maslinovo ulje 
- laneno ulje 
- orašasti plodovi
- plava riba

3

6. Budite umjereni u konzumiranju soli i šećera. Ne uzimajte više od jedne čajne žličice soli dnevno i izbjegavajte natrij koji se nalazi u raznim aditivima i konzervansima za hranu. Nema pokazatelja koji bi potvrdili njegovu štetnost šećera, ako se koristi umjereno, osim kalorija koje dobivamo njegovom konzumacijom.

7. Konzumirajze umjerene količine bjelančevina, do 0,8 g po kg tjelesne težine dnevno. Visoki unos posebno je štetno povezan sa bubrežnim bolestima te vodi razvoju osteoporoze, karcinoma prsa i debelog crijeva. Eliminacija životinjskog izvora bjelančevina nije dobro došla jer gubimo bogat izvor vitamina B12, željeza, cinka te esencijalnih aminokiselina. Vegeterijanci i makrobiotičari moraju nadoknaditi navedene nutrijente u svojoj prehrani.

4

8. Konzumirajte dovoljne količine kalcija dnevno. Funkcije stanice, rast koštanog sustava te zubna mineralizacija ovisna je o kalciju. Potreban je unos 1300 mg dnevno iz namirnica kao što su mlijeko i nemasni mliječni proizvodi. Tamno zeleno povrće bogato je sa kalcijem ali zbog prisustva oksalatne kiseline manje je biološki iskoristiv.

9. Ne koristite nepotrebne dodatke prehrani ako ne spadate u neku od posebno rizičnih skupina kao što su trudnice, dojilje, djeca u razvoju, osobe sa velikim fizičkim opterećenjima i stresom, osobe sa kroničnim bolestima, pušači, itd., ili ako imate jasno izražene simptome deficita.

5

Ne propustite