Prvi znakovi da vam je život stvarno ugrožen: Ovo su najraniji simptomi oštećenja jetre koje ne smijete ignorisati ako želite da ostanete živi

Porodica i zdravlje
Prvi znakovi da vam je život stvarno ugrožen: Ovo su najraniji simptomi oštećenja jetre koje ne smijete ignorisati ako želite da ostanete živi
.

Jetra se nalazi u gornjem kvadrantu stomaka sa desne strane, zaštićena ispod rebara. Njena uloga je ključna za funkcionisanje tijela - niko ne može da živi bez jetre.

Jetra jedini organ koji je u stanju da se sam regeneriše, ali do izvijesne granice. Ukoliko dođe do oboljenja, samoregenracija prestaje, a sa ugroženom jetrom, ugrožen vam je i život. Najčešće bolesti koje zahvataju jetru su hepatitis, ciroza, masna jetra, ali ima ih još dosta.

ss

Ključni posao jetre je da pročisti krv iz digestvnog trakta koji odlazi dalje u ostatak tijela i ima vitalne funkcije od značaja. Evo nekih znakova koji vam ukazuju da treba da budete na oprez i da pod hitno posjetite ljekara.

ss1z

Nadutost u stomaku

s

Kada se nivo albumina, proteina u krvi i tečnosti u stomaku smanji, to može izazvati bolest jetre, od kojih je ciroza jetre najveći uzrok. Nadutost se može izliječiti diureticima i ishranom sa manje soli, dok se u ekstremnim slučajevima uklanja pomoću igle koja se ubrizgava u stomak.
Žutica

Oštećenje jetre dovodi i do žute boje kože i očiju, zbog žučnih pigmenata u krvi. U izuzetno teškim slučajevima, žutica može dovesti do gubitka funkcije mozga i često se javlja u vidu demencije kod starijih ljudi. Tretman zavisi od zdravstvenog stanja pacijenta i stanje se popravlja kada je jetra zdravija.
Bolovi u stomaku

s3

Bolovi u gornjem ili donjem desnom uglu stomaka označava oštećenje jetre. Pacijenti obično osjećaju probadajući bol koji se primiri kada popiju lijekove. Ovo može biti štetno, posebno lijekovi na recept kao što je Paracetamol. Ovi lijekovi uznemiruju stomak i povećavaju štetne osobine ako ih konzumirate sa alk oholom.
Promjena boje urina

Povećan broj bilirubina u krvotoku čini boju urina tamno žutom. Ova tjelesna tečnost normalno se izbacuje kroz žuč i mokraću i ako je prisutna velika količina, može dovesti do komplikacija. Tamni urin može biti uzrokovan mnogim faktorima kao što su dehidracija, kamen u žuči i enzima.
Iritacija kože

Još jedan znak iritacije jetre je iritacija kože. Ovo se dešava zbog nedostatka tečnosti u tijelu. Bolest jetre može izazvati i druge poteškoće i pacijenti nekada iskuse da mogu da vide svoje vene kroz kožu, kao i svrab.
Promjene sa stolicom

Oštećenje jetre izaziva zatvor, promjenu boje i sastav stolice. Simptomi se sastoje od neregularnih zatvora, dijareje i bola u stomaku. Pacijenti koji imaju neke od ovih simptoma možda imaju bolest jetre ili cirozu.

Mučnina

s2

Oštećenje jetre izaziva gastritis, refluksnu kiselinu, čak i povraćanje. Neobjašnjiva i stalna povraćanja jedan su od problema koji ukazuju na problem sa jetrom. Ovo oštećenje smanjuje sposobnost da se eliminišu toksini i uspostavi varenje.
Gubitak apetita

Ovo je jedan od najozbiljnijih znakova oštećenja jetre i opasna je po život. Ovo rezultira brzo mršavljenje do te tačke da pacijent može postati vrlo bolestan. Treba se obratiti ljekaru i dobiti stručnu pomoć u regulisanju hranljivih materija i kako bi pacijent ozdravio.
Zadržavanje tečnosti

4

Teško oštećenje jetre može dovesti do zadržavanja tečnosti na mjestima kao što su noge, članci i stopala. Smanjena funkcija jetre ograničava sposobnost organizma da cirkuliše proteine i tijelo teži da zadrži tečnost koja ide ka nogama zbog prirodne gravitacije. Ovo se liječi lijekovima ili hirurškim putem.
Promjena ličnosti

s5

Ovi problemi mogu se javiti kada se toksini akumuliraju u krvi i pređu na mozak. Konfuzija i problemi sa koncentracijom prvi su znaci preopterećenja toksina i mogu dovesti do zaboravnosti i promjena u spavanju.
Umor i slabost

Ovo se lako može prepisati umoru kao sastavnom dijelu života, ali teška iscrpljenost može ukazati na nizak nivo kiseonika u krvi i akumulaciju otpada.
Modrice

Oštećena jetra proizvodi manje proteina neophodnih za zgrušavanje krvi, što izaziva modrice i krvarenje. Provjerite sa svojim ljekarom, jer ovo može ukazati na još neke probleme, kao što je artritis i slično.

Ova biljka uništava ćelija raka U KORIJENU, ali to malo ko zna SIGURNO JE IMATE U SVOJOJ BAŠTI

Ne propustite