Komšić: Biću predsjednik svih građana Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina
Komšić: Biću predsjednik svih građana Bosne i Hercegovine
.

Novoizabrani član Predsjendištva  Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić, nakon što je položio zakletvu na novoj dužnosti, izjavio je da mu je velika čast i velika obaveza ponovno zastupati interese građana BiH i naroda iz kojeg potiče.

Obećao je da će svo svoje znanje i trud uložiti u ono na šta se zakletvom obavezao - da neće iznevjeriti ukazano  povjerenje.

Komšić je izjavio da će biti predsjednik svih građana Bosne i Hercegovine, kao i da će afirmirati sve vrijednosti demokratskog društva i civilizacijske tekovine.

U vrhu njegovih prioriteta na novoj dužnosti, kazao je, bit će vladavina prava, afirmacija ustavnosti, zakonitosti i pravde kao opće kategorije, demokratskih i civilizacijskih tekovina.

- Bez borbe protiv svih oblika diskriminacije, nema nam ni slobode, a slobode ne može biti sve dok postoji, čak samo i jedan građanin BiH, kojem je uskraćeno osnovno judsko pravo i pravo da živi u demokratskom društvu.  Građani BiH treba da znaju da ću kao član Predsjedništva BiH biti pobornik svake vrste ravnopravnosti - nacionalne, vjerske, rodne, socijalne; jednostavno - svake ravnopravnosti - naglasio je Komšić.

On je nakon inauguracije posebno naglasio da je Bosna i Hercegovina država utemeljena na principima antifašizma i da predstojeće vrijeme iziskuje da Evropi i svijetu „pokažemo i dokažemo da smo društvo koje u svojoj suštini baštini civilizacijske i evropske vrijednosti, od kojih je jedna - antifašizam“.

- Antifašizam je jedna od najvećih civilizacijskih i evropskih vrijednosti, a ideja antifašizma je, u suštini, protkana vizijom i neophodnošću jednakosti i zajedništva. Duboko vjerujem da samo zajedno možemo našu zemlju uvesti u sretnije vrijeme i bolje okruženje, a za to je potrebna, prvenstveno, odgovornost prema državi kao zajednici i ljudima koji u njoj žive. Nema odgovornosti prema državi ako se tolerišu kriminal, korupcija, nepravda, segregacija i opća nesigurnost građana jer svi znamo da iz toga proističu i siromaštvo, nezaposlenost, nezadovoljstvo, u krajnjem - beznađe svake vrste koje naše ljude tjera iz naše domovine - kazao je Komšić.

Država Bosna i Hercegovina, naveo je dalje, u bliskoj prošlosti je snagom njenih građana nadjačala sve negativne okonosti u kojima se našla, a njena budućnost je u članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji, što je ujedno garant sigurnosti i prosperiteta države i građana.

-  NATO put BiH je danas tamo gdje je bio kada sam posljednji put, prije četiri godine, u istom svojstvu bio u zgradi Predsjedništva BiH. Sada je došlo vrijeme da to promijenimo i ja to neću propustiti. Neću propustiti priliku koja se može ukazati da to, kroz aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO savezu, promijenimo, kao ni priliku da u saradnji s institucijama Evropske unije, Ujedinjenim nacijama, prijateljskim državama, aktivno zagovaramo politike i procese koji Bosnu i Hercegovinu, vodeći se demokratskim i civilizacijskim vrijednostima, vuku ili guraju - kako god to da gledamo - samo i isključivo naprijed. Bosna i Hercegovina bi u sljedeće četiri godine trebala prestati da bude objektom, a da postane subjektom međunarodnih i regionalnih odnosa - naglasio je Komšić i dodao da će se u tom smislu, on dodatno založiti za bolju suradnju s  Hrvatskom, Crnom Gorom, Srbijom, kao i s Makedonijom i Slovenijom.

Pred njim je rad, zaključio je, na ispunjavanju planiranih aktivnosti i inicijativa koje je predstavio u predsjedničkoj viziji napretka, a prioriteti su tu jačanje ekonomske pozicije Bosne i Hercegovine, novi pristup diplomatiji i vanjskoj politici, borba protiv stranih uticaja na izborni proces i sprečavanje rasta nasilnih grupa u zemlji.       

- Aktivno ću zagovarati promjenu Mehanizma koordinacije, ali i snažno se zalagati za provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i jednaku vrijednost glasa svih građana BiH, što sada nije slučaj - naveo je Komšić.

Na kraju obraćanja, Komšić je podsjetio da se na današnji dan obilježava Međunarodni dan djeteta jer je 20. novembra 1989. godine, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda usvojena Konvencija o pravima  djeteta, koju je prihvatila i Bosna i Hercegovina.

- Neka nam misao vodilja bude i to kakvu zemlju ostavljamo njima, našoj djeci, našoj budućnosti. Učinimo da odrastaju u sigurnom okruženju, bez rata, oskudice, bolesti - zaključio je  novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH.

 Željko Komšić jedan je od trojice članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izabranih na te dužnosti na Općim izborima održanim u BiH 7.  oktobra.

Izabrani su još Šefik Džaferović i Milorad Dodik, koji su danas također položili zakletvu.

Tročlano predsjedništvo, po definiciji, čine predstavnici sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini - Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Željko Komšić je osvojio najviše glasova kao kandidat iz reda hrvatskog naroda, Džaferović iz bošnjačkog, a Dodik iz reda srpskog naroda.

 

(Novi.ba/Fena) 

 

Ne propustite