METEOROLOZI PROGLASILI UZBUNU, OBJAVLJENA NOVA PROGNOZA: Ovog datuma stiže SNIJEG I ŽESTOKA ZIMA!

Bosna i Hercegovina
METEOROLOZI PROGLASILI UZBUNU, OBJAVLJENA NOVA PROGNOZA: Ovog datuma stiže SNIJEG I ŽESTOKA ZIMA!
.

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao je crveno upozorenje zbog obilnijih padavina za područje Hercegovine i jugozapadne Bosne.

Upozorenje se izdaje na 22 sata, od danas do 21. novembra do 15 sati. 

Akumulirana količina padavina koja se prognozira kreće se između 40 i 80 litara po metru kvadratnom, a u Hercegovini lokalno i do 120 litara, saopćeno je iz FHMZ.

trebinje-kisa

Padavine se očekuju već danas od večernjih sati i tokom noći na utorak. Snijeg ili susnježica se očekuju na području Krajine i zapada Bosne i na planinama u centralnim područjima Bosne. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 6, na jugu zemlje od 7 do 11 stepeni. 

Danas je više sunčanog vremena bilo u Hercegovini, jugozapadnim, centralnim i istočnim područjima Bosne. U ostalim dijelovima Bosne je bilo oblačno. Od večernjih sati jače naoblačenje sa juga će usloviti padavine. 

Zastrašujući snimak potopa: Pogledajte kako je talas razorio balkone na zgradi! (VIDEO)​

Temperature zraka u 13 sati (°C): Bjelašnica -5; Gradačac 2; Livno, Sokolac i Srebrenica 3; Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Brčko, Jajce, Prijedor, Sanski Most, Tuzla i Zenica 4; Bugojno, Doboj i Sarajevo 5; Zvornik 6; Mostar i Široki Brijeg 10; Neum 11; Stolac i Trebinje 12°C.

l-am

Sutra u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme uglavnom sa kišom. U ranim jutarnjim satima snijeg ili susnježica mogu padati na području Krajine. Obilnije padavine na području Hercegovine i jugozapada Bosne gdje se prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom. U Hercegovini lokalno i do 100 litara. Vjetar većinom jugoistočnog smjera. Na cijelom sjeveru zemlje vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka u Bosni između 1 i 5°C, a u Hercegovini od 7 do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12°C, na jugu zemlje od 12 do 17°C. U Krajini se najviša dnevna temperatura zraka prognozira između 2 i 5°C. 

U Sarajevu oblačno sa kišom. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 3°C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 9°C. 

PROGNOZA ZA NAREDNA ČETIRI DANA

U utorak, 20.11.2018., u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme uglavnom sa kišom. U ranim jutarnjim satima snijeg ili susnježica mogu padati na području Krajine. Obilnije padavine na području Hercegovine i jugozapada Bosne gdje se prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom. U Hercegovini lokalno i do 100 litara. Vjetar većinom jugoistočnog smjera. Na cijelom sjeveru zemlje vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka u Bosni između 1 i 5°C, a u Hercegovini od 7 do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12°C, na jugu zemlje od 12 do 17°C. U Krajini se najviša dnevna temperatura zraka prognozira između 2 i 5°C.

kisa3

U srijedu, 21.11.2018., u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Od poslijepodnevnih sati prestanak padavina. U Bosni su padavine slabe. U Hercegovini može pasti između 10 i 30 litara kiše po metru kvadratnom. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka u Bosni između 2 i 5°C, a u Hercegovini od 6 do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 8°C, na jugu zemlje od 11 do 15°C.

2018-11-19

U četvrtak, 22.11.2018., u većem dijelu Bosne se prognozira oblačno vrijeme. Smanjenje oblačnosti od sredine dana se očekuje u Hercegovini i jugozapadu Bosne. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 5°C, na jugu zemlje od 6 do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 9°C, na jugu zemlje od 11 do 15°C.

U petak, 23.11.2018., u većem dijelu Bosne se prognozira pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjerena naoblaka. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 4°C, na jugu zemlje od 4 do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 9°C, na jugu zemlje od 12 do 15°C.

oblacno

SREDNJOROČNA PROGNOZA

Početak nove sedmice obilježit će temperature zraka ispod višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine, kiša u nižim i susnježica i snijeg u višim područjima. Na području Hercegovine i jugozapadne Bosne u utorak je moguće da padne preko 80 mm kiše. U drugom dijelu sedmice očekuje se prvo prestanak padavina, a zatim i djelimično razvedravanje.

Jutarnje temperature zraka u Bosni prognoziraju se između 1°C i 5°C, a u Hercegovini od 7 do 12°C. Maksimalne dnevne temperature u Bosni očekuju se između 6°C i 12°C, a u Hercegovini od 12°C do 17°C. Na području Krajine maksimalne temperature zraka u prvoj polovici sedmice bit će do 6°C.

sarajevo

Prema raspoloživim prognostičkim materijalima u periodu od 26.11. do 03. 12. očekuje se pretežno oblačno vrijeme s kišom u Hercegovini, a s susnježicom i snijegom u Bosni. Više snijega moguće je u centralnoj, jugozapadnoj i zapadnoj Bosni.

snijeg-nsl

Najniže temperature zraka imat će vrijednosti između -6°C i 3°C, a maksimalne temperature do 8°C. 

Ne propustite