Benjamin Netanyahu zasad spasio vladu

Svijet
Benjamin Netanyahu zasad spasio vladu
.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu spasio je, čini se, najdesniju vladu u povijesti Izraela, čak i s minimalnom većinom, pošto ključni partner u ponedjeljak ipak nije zatražio resor obrane kako bi ostao u koaliciji.

Budućnost vlade koja je 2015. preuzela vlast i dalje je jako neizvjesna godinu dana prije redovnih parlamentarnih izbora.

Parlamentarna većina od samo jednog glasa prepušta vladu na milost ucjenama i izlascima iz stranke dok se naziru rasprave o temama koje bi mogle unijeti podjelu, primjerice zakon o služenju vojske za ultraortodoksne židove. Da se i ne govori o vanjskim događajima i onima koji su zadnjih dana stavili na kušnju jedinstvo vlade.

Vlada je zapala u krizu otkad je ultranacionalist Avigdor Lieberman u srijedu podnio ostavku nakon primirja potpisanog dan ranije s palestinskim skupinama u Pojasu Gaze.

Vjerska nacionalistička stranka Židovsko ognjište uvjetovala je ostanak u koaliciji dobivanjem tog veoma poželjnog resora. Nakon toga komentatori su ocijenili da vlada neće biti duga vijeka.

Neočekivani obrat

U neočekivanom obratu čelnik Židovskog ognjišta i ministar prosvjete Naftali Bennett odustao je od prošlotjednog ultimatuma.

Pred velikim skupom novinara oštro je kritizirao rad vlade u proteklih deset godina (od kojih je Netanyahu devet godina na vlasti), tijekom kojih je "Izrael prestao biti pobjednik".

No dan ranije, rekao je, čuo je premijera na televiziji kako obećava da će "promijeniti smjer". Ako premijer to misli ozbiljno, "zasad ćemo zaboraviti sve naše političke zahtjeve", dodao je, priznajući da bi ta odluka ipak mogla imati "političku cijenu" za njegovu stranku.

Netanyahu ipak nije htio imenovati Bennetta ministrom obrane i tako možda dati odskočnu dasku čovjeku koji ne skriva svoje ambicije i kojeg otvoreno ne simpatizira. Zato je odlučio, barem zasad, uz premijersku, obnašati i dužnost ministra vanjskih poslova i zdravstva.

Usto, drugi stup koalicije, ministar financija desnog centra Moshe Kahlon, usprotivio se imenovanju Bennetta za ministra obrane i pozvao je da se izbori provedu što prije.

Činilo se da su prijevremeni izbori neminovni, no Netanyahu se odupro takvom scenariju, što nije čudno u Izraelu gdje već desetljećima nijedan saziv parlamenta nije izdržao puni mandat. Netanyahu, poznat po sposobnosti političkog preživljavanja, još se jednom izvukao iz nevolje.

Komentatori se slažu da premijer zapravo želi što više rastegnuti vrijeme od prošlotjednih događaja u Pojasu Gaze do prijevremenih izbora.

Primirje s palestinskim skupinama zaustavilo je najgori sukob od rata 2014. u palestinskoj enklavi pod blokadom, ali i načelo ugled premijera kao najboljeg jamca izraelske sigurnosti.

Ne propustite