Počela prva sjednica novog saziva Narodne skupštine RS-a

Aktuelno
Počela prva sjednica novog saziva Narodne skupštine RS-a
.

Prva sjednica novog saziva Narodne skupštine Republike Srpske (RS), na kojoj će zakletve položiti novoizabrani poslanici, entitetska predsjednica i potpredsjednici, Željka Cvijanović, Ramiz Salkić i Josip Jerković, počela je danas u Banjoj Luci.

Svečanu zakletvu u entitetskom parlamentu položit će i član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik, koji će to uraditi i sutra u Sarajevu, zajedno s druga dva člana državnog Predsjedništva.

Do izbora novog predsjednika entitetskog parlamenta zasjedanje će voditi najstariji poslanik, u ovom sazivu to je poslanik Dane Malešević, a uz njega će u radnom predsjedništvu biti i tri najmlađa poslanika, Denis Šulić (SNSD), Davor Šešić (SDS) i Aleksandar Glavaš (DNS).

Nakon što poslanici polože zakletvu, prelazi se na izbor predsjednika Narodne skupštine, a po poslovniku svaki poslanik može da predloži kandidata za tu funkciju.

Entitetski parlament će danas donijeti i odluku o broju svojih potpredsjednika, te pokreće inicijativu za izbor delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i za izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske.

Prvoj sjednici desetog saziva prisustvuju brojni predstavnici političkog i javnog života RS-a, predstavnici diplomatskog kora, predvođeni ambasadorima Kine i Rusije u BiH, te između ostalih predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković te predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ne propustite