9 znakova menopauze koje je bolje znati dok ste mlade

Porodica i zdravlje
9 znakova menopauze koje je bolje znati dok ste mlade
.

Naučnici sa Univerziteta u Queenslandu došli su do rezultat da žena počinje da osjeća simptome menopauze u 48-oj godini života. Menopauza počinje kada žena nema ciklus od jedne godine. Tokom ovog vremena, žene mogu imati neprijatne simptome koji su povezani sa hormonalnim promjenama u tijelu.

Related image

Bright Side je otkrilo koje simptome žena ima tokom menopauze i kako olakšati ovaj period.

Related image

1. Promjene raspoloženja

Kroz ovo su saznali da žene tokom menopauze mogu imati iznenadne promjene raspoloženja, čak i ako za njih nema razloga. Vremenom, promjene raspoloženja postaju manje frekvencije uz fiziološke promjene.

Image result for menopauza promjene raspolozenja

2. Znojenje

Rezultati pokazuju da se ovi simptomi otkrivaju kod 25,7% žena, ali kod žena u kasnoj fazi menopauze, ovi simptomi su iskusili 52,6% žena. Kako bi se simptomi manje primijetili, iz vaše ishrane treba isključiti određene začine, lijekove i alkohol. A ako ste pušač, trebali biste prestati da pušite.

Image result for menopauza

3. Teškoće sa spavanjem

Problemi sa spavanjem su jedna od najvećih žalbi žena koje imaju menopauzu. U novoj istraživačkoj studiji koja je sprovedena na Univerzitetu u Ilinoisu u Urbani-Champaign od žena od 45 do 55 godina naučnici su otkrili da se problemi sa spavanjem javljaju u različitim stadijumima menopauze, ali su u korelaciji sa depresijom i vrućim bljescima.

Image result for menopauza teskoce sa spavanjem

4. Depresija

Menopauza je normalni dio života i većina žena to doživljava na sličan način. Međutim, neke žene postaju ranjive u pogledu fizičkog i psihičkog zdravlja. Postoji veliki rizik od depresije. Ako žene odu do ljekara na vrijeme i budu testirane na depresiju, to bi moglo pomoći da se smanje i čak eliminišu simptomi.

Image result for menopauza depresija

Ne propustite