Nisvet ef. Omerdić imam džamije Šehidija stekao titulu hafiza

Bosna i Hercegovina
Nisvet ef. Omerdić imam džamije Šehidija stekao titulu hafiza
.

Nisvet ef. Omerdić, dugogodišnji imam džamije Šehidija u goraždanskom naselju Vitkovići ostvario je svoj životni san. Časnu titulu hafiza, čuvara Svete knjige, stekao je polovinom ovog mjeseca, nakon što je u roku od 15 dana, pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u BiH, proučio cijeli Kur'an napamet.

- Ja bih rekao da je to jedinstven primjer u svijetu, način polaganja hifza, kod nas ovdje u Sarajevu, da u 15 dana trebaš proučiti cijeli Kur'an napamet. U svijetu je to kad naučiš jednu, dvije ili tri sure, oni to verifikuju i ideš dalje. Kod nas je tako. Ja sam 20. oktobra krenuo od Fatihe, a završio 12. novembra s Kul euzu bi rabbin nas - reako je za Fenu ef. Omerdić.

Sticanje titule hafiza je kaže, doživio vrlo emotivno, nakon dugogodišnje želje, odricanja, učenja i dova

- Ja sav svoj uspjeh predajem Allahu dž.š. jer, bez obzira na moj trud i zalaganje, da Allah dž.š. nije svoju milost spustio na mene, ne bih ovo ni uspio. Prije četiri godine sam donio čvrstu odluku i nijet da krenem u ovaj projekat. To je veliko odricanje i zalaganje, jer Kur'an ne trpi da je drugi. Prve dvije godine bilo je zastajkivanja, krenem pa stanem, išlo je nekako ali Kur'an nije bio na prvom mjestu. Posljednje dvije godine, kada sam ga stavio na prvo mjesto, sve drugo je bilo manje važno. Uz pomoć Allaha dž.š. sam to intenzivirao i priveo kraju - rekao je ef. Omerdić.

Titulom hafiza Nisvet ef. Omerdić krunisao je svoju privrženost uzvišenom Gospodaru, nakon što je prethodno slovio za jednog od najboljih učača Kur'ana u svijetu. To je potvrdio osvojenim prvim mjestom na Balkanskom, osmim na Evropskom i 16 na svjetskom takmičenju. U svemu je, ističe,  imao podršku svojih najbližih te uglednih hafiza...

- Cijeli svoj život sam imao veliku želju da postanem hafiz. Uvijek je u meni bila ta iskra, koju Allah u meni nikada nije ugasio, i uvijek je tinjala. Kur'an sam počinjao učiti napamet još u osnovnoj školi, pa u medresi i poslije. Uvijek sam se budio i lijegao s riječima i mislima uvaženih hafiza Bugarija i Ismeta ef. Spahića koji su mi govorili „tebi je haram ako ne budeš hafiz“ i to me stalno držalo „budnim“, da ja to trebam. Allah mi je podario glas tu blagodat i onda je šteta da to ne naučim - pojašnjava ef. Omerdić.

Naglašava da je ipak najveću podršku imao od svojih najbližih.

- Tu su moje kolege, prijatelji i profesori iz Sarajeva. A najviše podrške u Goraždu pružio mi je moj hafiz Almedin ef. Bećirspahić koji je uvijek bio uz mene  i motivisao me. Ali podrška koja je dolazila od moje porodice, ne može se ni sa čim mjeriti, posebno od moje supruge Melise i moje djece. U posljednje dvije godine, u mojoj kući sve je nekako bilo u znaku Kur'ana – dodao je.

Nisvet ef. Omerdić koji je peti goraždanski hafiz, od kojih su četiri ovu časnu titulu stekli u tom gradu na Drini, napominje da to treba i opravdati u budućnosti

- Ovo je za mene velika čast, balgodat i privilegija. Ja sam „odabran“ od Allaha, jer On bira ko će njegovu Knjigu nositi u prsima. Ovo je za mene i velika odgovornost i jedan veliki emanet. Kur'an sam „stavio“ u glavu, a sada ću cijeli život nastojati da ga stavim u svoje srce. Ja sada moram živjeti Kur'an i moj život treba biti Kur'an, ponašanje i sve ostalo, i da ljudi, kada me sretnu na ulici, sjete se Allaha i časnog Kur'ana - rekao je goraždanski hafiz Nisvet ef. Omerdić.

Ne propustite