KRHKI I LOMLJIVI NOKTI MOGU BITI ZNAK OZBILJNOG POREMEĆAJA ZDRAVLJA VAŠEG ORGANIZMA! Takva pojava može biti izazvana nedostatkom određenog nutrijenta!

Porodica i zdravlje
KRHKI I LOMLJIVI NOKTI MOGU BITI ZNAK OZBILJNOG POREMEĆAJA ZDRAVLJA VAŠEG ORGANIZMA! Takva pojava može biti izazvana nedostatkom određenog nutrijenta!
.

Lomljivi i krhki nokti mogu biti znak ozbiljnog nedostatka u vašem organizmu određenog nutrijenta.

Lijepe i njegovane ruke te uredni nokti zasigurno su prioritet svake žena koja imalo drži do sebe. Nažalost, često im ne pridajemo dovoljno pažnje, a upravo se na rukama mogu vidjeti prvi znakovi starenja ukoliko o njima ne vodimo dovoljnu brigu.
Krhki i lomljivi nokti mogu predstavljati veliki problem, ne samo kozmetički, već ujedno to može biti i znak da vam nedostaju određeni vitamini i nutrijenti.
Kad su nokti krhki, lakše dolazi i do pucanja što ne izgleda nimalo lijepo pa stoga spriječite takvu pojavu na vrijeme.

1
 
Postoje određeni načini koji vam mogu pomoći da izliječite svoje nokte, a osim prehrane i unosa određenih namirnica koji će vam osigurati sve potrebne nutrijente, također možete na zdravlje noktiju djelovati i izvana.
Što se prehrane tiče, važnu je opskrbiti organizam kvalitetnim bjelančevinama, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, zatim namirnicama koje obiluju kalcijem.
Pomažu i orašasti plodovi koji su odličan izvor biotina te masnih kiselina koje imaju važnu ulogu u zdravlju kože i noktiju. U prehranu je potrebno uključiti i namirnice koje u sebi imaju sumpor, a neke od njih su cvjetača, kupus i brokula.
Ruke otkrivaju mnogo toga o zdravlju, posebice kad je riječ o noktima. Imate li problema s pucanjem i listanjem noktiju, morate pronaći uzrok koji je do toga doveo. Neke od razloga koji mogu uzrokovati krhke i lomljive nokte, otkrivamo u nastavku...

2
 
Nedostaje vam željezo
Slabi nokti koji se listaju i lome te sporo rastu mogu biti uzrokovani nedostatkom željeza ili anemijom. Naime, željezo pomaže u formiranju hemoglobina koji je bitan za prijenos kisika u nokat, otkrivaju dermatolozi, a ukoliko vam manjka željeza, javljaju se problemi s noktima. Imate li problema s noktima, svakako provjerite svoju krvnu sliku i razinu željeza. Namirnice koje obiluju željezom su špinat, kamenice, crna čokolada, itd.

3
 
Previše tipkate po mobitelu
Dermatolozi tvrde da i prečesto korištenje pametnih telefona i tipkovnica na računalu također može dovesti do oštećenja noktiju, osobito po rubovima. Kako biste to spriječili, odrežite nokte i tipkajte jagodicama prstiju ili naprosto probajte manje vremena 'visjeti' na mobitelu.

Isušenost
Kremu za ruke trebali biste nanositi nakon svakog pranja ruku i to ne samo na ruke, već i oko noktiju. Naime, voda isušuje i kožu i nokte pa je potrebno vratiti vlagu koju ispiremo kod svakog pranja ruku. Iz tog razloga, mažite svoje ruke hranjivim losionima nakon svakog pranja te osobito obratite pažnju na područje oko noktiju. Za dodatnu njegu, možete nokte i kožicu oko noktiju mazati i masirati maslinovim uljem.

4
 
Prečesto koristite lakove za nokte
Svi lakovi za nokte u sebi sadrže sastojke koji su štetni za nokte jer ih isušuju i oslabljuju. Dermatolozi otkrivaju da lak na noktima ne biste trebali imati dulje od pet dana, a između dva lakiranja svakako biste svojim noktima trebali dati nekoliko dana da se odmore od laka.
 
Koristite bazni lak
Možda ste mislili da činite pravu stvar ako svaki put prije korištenja laka u boji stavljate i bazni lak za nokte. Ipak, dermatolozi tvrde da bazni lakovi sadrže određene kemikalije koje mogu naštetiti noktima i učiniti ih slabijima. Koristite li bazni lak, prije nego što ga nanesete stavite na nokte losion za ruke koji će ispuniti praznine u noktu (poput primera) i zaštiti ga od kemikalija.

5
 
Neprestano dirate kožicu oko noktiju
Zaštitna kožica oko noktiju, odnosno kutikule su vrlo osjetljive, njihova je uloga bitna i one su tu s razlogom – da bi zaštitile nokte od vode, bakterije i svega ostaloga s čime vaše ruke dolaze u doticaj. Dermatolozi tvrde da ne biste trebali uklanjati kutikule oko noktiju jer su tada nokti izloženi ulasku vode i veći je rizik za nastanak raznih infekcija.


Nedostaje vam B vitamin
Prilikom nedostatka ključnih nutrijenata u organizmu, prvi se simptomi u velikoj većini slučajeva vide po lošoj kvaliteti kože, kose i noktiju. B vitamin, odnosno biotin ključan je za kvalitetu kose i noktiju. Istraživanja su pokazala da uzimanje B vitamina poboljšava čvrstoću noktiju te smanjuje njihovu krhkost. Ukoliko imate problema s listanjem noktiju, biotin bi vam mogao pomoći. Namirnice u kojima se nalazi biotin su jaja, losos, govedina, slatki krumpir i bademi.

6
 
Koristite aceton  za odstranjivanje laka s noktiju
Aceton koji se nalazi u tradicionalnim odstranjivačima laka za nokte je izuzetno štetan jer, osim laka, s noktiju uklanja i zaštitni sloj pa nokti postaju krhki. Imate li problema sa slabim noktima, svakako obratite pažnju na odstranjivače laka za nokte koje koristite i izbjegavajte one koji sadrže aceton. Najbolji su odstranjivači koji u sebi sadrže ulja koja njeguju nokte prilikom odstranjivanja laka.

Ne propustite