5 UKUSNIH DESERTA KOJE MOŽETE NAPRAVITI ZA SAMO 10 MINUTA: Kada ih probate, bit ćete ODUŠEVLJENI!
Stvar je u tome da kada pogledate čokoladnu tortu, zanijemite. Ali to oduzima mnogo vremena, priprema satojaka, zatim smjese pa pečenje. Vjerovatno niste znali da možete brzo napraviti neki manji kolač a gotovo identičan ukusu torte. Za sve ljubitelje čokolade napolju, odabrali smo 5 najboljih deserta s kojim ćete biti oduševljeni.
1. Mafin u šolji
Od sastojaka vam je potrebno vam:
-3 kašike brašna
-1 kašičica instant kafe zrna
-2 kašike kakao praška
-2,5 kašike šećera
-1/4 kašike praška za pecivo
-2 kašike mleka
-1 jaje
-2 kašike biljnog ulja
-1/2 kašičice vanile
Priprema:
1. Miješajte brašno, kafu, kakao u prahu, šećer i prašak za pecivo zajedno u posudi.
2. Dodajte mlijeko, jaje, biljno ulje i vaniliju. Miješajte zajedno pomoću viljuške sve dok ne dobijete gustu mješavinu.
3. Sipajte smjesu u šoljicu podmazanu maslacem i stavite u mikrotalasnu pećnicu oko 90 sekundi.
4. Rezultat je ukusan a ukus je sladoled od vanile.
2. Čokoladni brovniji
Od sastojaka vam je potrebno:
-150 g putera
-65 g kakao praha (bez šećera)
-200 g šećera
-2 jaja
-1 kašičica ekstrakta vanile
-100 g brašna
Priprema:
1. Rastopiti maslac u mikrotalasnoj pećnici od oko 30 sekundi.
2. Dodajte šećer, kakao u prahu i vanilu, dobro miješajte.
3. Dodajte jaja jedno po jedno.
4. Dodajte brašno i dobro miješajte.
5. Namastiti mikrotalasnu pećnicu. Stavite tijesto u limenku. Stavite u mikrotalasnu pećnicu na visokom nivou 4-5 minuta.
3. Čokoladni kolač
Od sastojaka vam je potrebno:
-100 g brašna
-100 g čokolade
-100 g šećera
-50 g putera
-3 jaja
-1 kašika sode bikarbona
-1 tegla Nutelle
Priprema:
1. Zagrijati maslac i čokoladu, sve to miješati.
2. Razbiti jaje i miješati zajedno sa šećerom dok ne dobijete glatku mješavinu.
3. Bacite brašno u mješavinu jaja dok se sve ne sjedini.. Smjesa bi trebalo da postane lagana i napeta.
4. Kada se čokolada blago ohladi, sipajte u smjesu, miješajte i dodajte sodu bikarbonu. Stavite u mikrovalnu, na najvišem nivou, pet minuta.
5. Isijecite čokoladni sunđer na tri dijela i mazati Nutelu preko svakog. Zatim proširite Nutelu na vrhu završene torte.
4. Čokoladni krompirići
Od sastojaka vam je potrebno:
-300 g kolačića (poželjno čokoladnih)
-2/3 čaša kondenzovanog mlijeka
-100 g maslaca
-3 kašike kakao praha
Priprema:
1. Meke kolačiće izmrvite što sitnije koristeći blender.
2. U posebnoj posudi, miješajte zajedno kakao prah sa kondenzovanim mlijekom i malo omekšanim maslacem.
3. Kada smjesa bude podsjećala na čokoladnu pastu, dodajte mrvice u nju. Prvo miješajte kašikom, a zatim gnječite rukama.
4. Napravite okrugle krompiriće i uvaljajte ih u čokoladne mrvice.
5. Čokoladni kuglof
Od sastojaka vam je potrebno:
-40 g putera
-1/2 čaše šećera
-1 jaje
-1 kašičica vanile
-1/4 čaša mlijeka
-1/2 čaše brašna
-2 kašike kakao praška
-1/4 kašike praška za pecivo
-Malo soli
Priprema:
1. Premažite malo biljnog ulja na malu posudu za mikrovalnu pećnicu.
2. Izmiješajte maslac zajedno sa šećerom, jajima, vanilom i mlijekom.
3. Dodajte brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i so.
4. Miješajte zajedno i stavite tijesto u posudu.
5. Pokrijte i stavite u mikrotalasnu pećnicu na najviše u trajanju od 2-3 minuta, sve dok torta nije tvrđa na dodir. U zavisnosti od vaše mikrotalasne energije, možda će trajati nešto duže da biste postigli ovu konzistenciju.
6. Ostavite tortu da se ohladi, a zatim pokrijte pločom i okrenite je naopako.