KORABA VEOMA ZDRAVO I UKUSNO POVRĆE! Upotrebom ove namirnice doprinosite svome zdravlju!

Zdrav život
KORABA VEOMA ZDRAVO I UKUSNO POVRĆE! Upotrebom ove namirnice doprinosite svome zdravlju!
.

Iako nije često dio naše trpeze, koraba je ukusno i hranjivo povrće koje sadrži veoma malo kalorija pa je to čni idealnim povrćem za one koji žele biti u što boljoj formi, te se riješiti viška kilograma.

U 100 grama korabe samo je 27 kalorija, pa ju svakako uvrstite u proljetni jelovnik, pri čemu ne pomaže samo kod gubitka kilograma, nego je zbog visokog sadržaja C vitamina ujedno i saveznica za jačanje imuniteta i bolju apsorpciju željeza.

naslovnica

Odlična za vitalnost

Koraba je odličan izvor vitamina C i kalija, sadrži i visoke količine vitamina B6, folne kiseline, magnezija i bakra. Lišće korabe bogato je vitaminom A.Koraba poboljšava cirkulaciju energije u tijelu i sprječava proljetni umor. Koraba pomaže stabilizirati razinu šećera u krvi, te ublažava zdravstvena stanja kao što su hipoglikemija i dijabetes. Ovo povrće je učinkovito protiv edema, kandide i virusnih problema. Konzumiranje korabe povoljno djeluje na zdravlje kostiju, probavnog i limfnog sustava, vezivnog tkiva, zubi i desni. Bogata je vlaknima, što ju čini idealnom namirnicom za zdravlje i vitalnost.

1

Jedite korabu što češće

Koraba je korjenasta biljka iz porodice kupusnjača, a okusom podsjeća na bijelu repu. Zadebljala stabljika s korijenom nalikuje repi i može biti bijele, ljubičaste ili zelene boje s tamnozelenim  listvima Može se lako prepoznati po svojemu osebujnom obliku. Koraba se može jesti sirova pa ju je moguće pripremiti kao sastojak salate. Unutrašnjost korabe vrlo je ukusna, no da biste došli do nje, morate se prvo namučiti guljenjem debelog vanjskog sloja.

4

Koraba se dobro slaže s mliječnim, kremastim preljevima. Jedan od najjednostavnijih načina pripreme je da korabu ogulite, skuhate te pasirate. Takvu korabu zatim začinite. Možda neće biti mekana kao pire krumpir, no zato ima svoj poseban okus. Također, lišće je jestivo, pa ga nemojte baciti, već ga pripremite kao što biste od blitve ili kelja.

2

Svestrana za pripremu i konzumaciju

Koraba je najčešće dodatak juhama i varivima. Od nje se mogu pripremati pirei, može se ispeći na roštilju kao prilog mesu i ribi, ili se jesti sirova. Ako želite jesti sirovu korabu, temeljito uklonite stabljike i koru. Također uklonite vlaknasti sloj ispod korabine kože. Sirova koraba se jede s umacima, začinjena octom ili u salati. Probajte sirovu, naribanu korabicu  s kruškom ili jabukom i dresingom od maslinova ulja, limuna, soli i papra ili tahinija. Kombinirajte je s tostiranim orasima i mrkvom, lukom, špinatom.Mesnati dio povrća možete koristiti poput repe, a lišće kao špinat. Korabu možete narezati na kockice, štapiće ili naribati. Može se kuhati cijela ili narezana na manje ploškice ili komade. Jednako tako će biti ukusna ako se priprema na pari, pirja ili kuha pa poha ili peče cijela u pećnici. Zbog velike primjenjivosti i sposobnosti da apsorbira okus ostalih povrtnih namirnica, koraba je idealna za pripremu vegetarijanskih jela.

3

Ne propustite