NAJBOLJI DOMAĆI LIJEK PROTIV PERUTI: Samo pomiješajte ova DVA SASTOJKA!

Praktična žena
NAJBOLJI DOMAĆI LIJEK PROTIV PERUTI: Samo pomiješajte ova DVA SASTOJKA!
.

Glavni uzročnik peruti je gljivica Pityrosporum ovale koja se hrani lipidima u sebumu. 

U normalnim uslovima tu gljivicu tijekom pranja kose ispiremo s glave, ali postoje čimbenici, koji izazivaju prekomjerno razmnožavanje te ona počinje nadraživati kožu. Reakcija je obnavljanje stanica kože, a čim sazriju, odumiru i pretvaraju se perut.

Najjednostavniji je oblik terapije je šampon za vlasište sklono perutanju. Kod nekih će ljudi već ova terapija biti dovoljna, no kod drugih ni korištenje šampona neće dovesti do poboljšanja. Naprotiv, zbog neučinkovitosti, s vremenom će se problem pogoršati.

perut-1

Proizvodi su to za čišćenje kože i regulaciju proliferacije površinskih stanica. Oni ne sadrže mirise, parabene ni sapun.

Utiče i na samopouzdanje

Perut je ne samo estetski već i medicinski problem. S toga neliječena perut s vremenom može prijeći u seborojični dermatitis. Ovakvo stanje ne ugrožava zdravlje, ali narušava kvalitetu života.

Kada liječniku

Ako problem peruti ne možete riješiti sami, morate se javiti dermatologu. Liječnik će na temelju anamneze odrediti terapiju.

perut

Otkrijte krivca

* Genetsko naslijeđe: ako majka ima perut, vjerojatnost je da ćete i je vi imati.

* Masno vlasište: neki imaju preaktivne lojne žlijezde, pa se na koži luči previše sebuma.

* Promjena u temperaturi zraka: suhi zrak isušuje kožu te je potiče na lučenje više sebuma.

* Stres, bolest i hormonske promjene.

Glavni simptomi

* Ljuskanje – Najočitijaje pojava ljuskica. To je znak da stanice kože vlasišta odumiru. Ima ih na tjemenu, kosi, ramenima.

* Svrbež – Perut je praćena svrbežom.

* Crvenilo – Pojavljuje se rjeđe, obično u težim slučajevima peruti.

Jednostavna rješenja

ishrana

Hranite se zdravije

Gljivica koja uzrokuje perut hrani se šećerom i mastima u vašem krvotoku. Umjesto toga, prednost dajte nemasnom crvenom mesu i lisnatom zelenom povrću.

Izbjegavajte proizvode za styling

Gusti gelovi i voskovi za styling zatvaraju pore i “zarobljavaju” sebum.
Koristite medicinske šampone

Dobar je izbor medicinski šampon protiv peruti. S obzirom na to da se aktivni sastojak ketokonazol taloži u koži i kosi, ovaj šampon treba upotrebljavati dva puta tjedno. U međuvremenu, važno je koristiti blage šampone .

VRAĆA SE!

Kad se jednom pojavi, perut se vraća i poslije liječenja. Razlog tome je “uporna” gljivica Pityrosporum ovale. Zato treba utjecati na čimbenike koji pogoduju pojačanom razmnožavanju i pojavi simptoma.

Napravite sami šampon protiv peruti

Šampon protiv peruti možete sami pripremiti. Stajat će vas koliko plaćate kilogram jabuka koje su glavni sastojak ovoga domaćeg lijeka protiv peruti. Osim toga, takav šampon ne sadržava hemijske agense. Ogulite jabuke, odstranite jezgru i sameljite u kašu. Pomiješajte kašu od jabuka s vodom u omjeru 1 naprema 3. Namočite kosu, nanesite šampon na vlasište i ostavite 10 minuta. Isperite kosu i operite neutralnim šamponom.

jabuka

Kokosovo ulje

Operite kosu blagim šamponom, ne koristite regenerator.

Kada se kosa osuši, nanesite ulje. Nakon toga, isperite vlasište. Korištenje ulja preporučuje se dva do tri puta sedmično.

Ulje čajevca

Ulje čajevca ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Sedam kapi ulja pomiješajte s žlicom maslinovog ulja te smjesu nanesite.

Ostavite da djeluje preko noći te isperite kosu. Također, par kapi ulja možete staviti u šampon za kosu.

Laneno ulje

Laneno ulje sadrži masne kiseline koje pomažu kod peruti.

Međutim, bit će potrebno više vremena u borbi protiv peruti. Konzumirajte jednu do dvije žličice dnevno.

lan

Lovorov list

Šaku lovorovog lista prelijte kipućom vodom. Posudu poklopite i poslije dvadesetak minuta procijedite. Kada se ohladi isperite vlasište te ostavite sat vremena.

Kanadska žutika

Kanadska žutika može pomoći kod uklanjanja gljivice Pityrosporum ovale.

Dvije kašikice korijena kanadske žutike prelijte s dva decilitra kipuće vode te, i isperite s njim vlasište. Također, možete dodati par kapi žutike u šampon.

Ružmarin

Ružmarin se stoljećima koristi kao lijek, a istraživanja su pokazala kako ružmarin već pomaže u obnavljanju vlasišta poboljšavajući cirkulaciju.

Kašiku ružmarina prelijte s dva decilitra kipuće vode te isperite kosu.

suseni-ruzmarin-v

Limun

Limun vam pomoći u borbi protiv peruti. Nanesite sok na vlasište prije ili tokom pranja . Nakon toga, isperite kosu šamponom.

Paprena metvica

Ulje listova paprene metvice pomaže obnavljanju stanica vlasišta.

Potrebno je razblažiti tri kapi ulja paprene metvice s 10 ml arganovog ulja. Jednom tjedno masirajte vlasište 10-15 minuta, a zatim isperite šamponom.

Soda bikarbona

Soda bikarbona jedan je od najčešćih lijekova koji imaju široku primjenu, a pomoći će i kod peruti. Umjesto pranja šamponom, utrljajte žlicu sode bikarbone na mokru kosu, te poslije jedne minute isperite.

soda

Sodu bikarbonu je potrebno koristiti dvije sedmice. Tjeme će početi proizvoditi ulje te će se perut smanjiti.

Uklonite RUŽNI KAMENAC SA ZUBI bez odlaska stomatologu: Evo kako ga možete očistiti SAMI I TO ZA 5 MINUTA!

Ne propustite